For our heritage and freedom ! Home | About | Contact | Vincent De Roeck | Liberty Quotes | The Free State | In Flanders Fields | Nova Libertas | Feeds |

Anti-Vlaamse profileringsdrang bij Spirit

In 1993 kwam er in de Unie van Zuid-Afrika een definitief einde aan een halve eeuw van staatspluralisme en raciale seggregatie. Het apartheidsbestel had zichzelf opgeheven en de eerste democratische verkiezingen brachten het communistische ANC aan de macht. Voormalig terrorist Nelson Mandela volgde Frederik-Willem De Klerk op als nieuwe president. Een nieuwe Maoïstische mythe was geboren. De propaganda kon aan het werk om de nieuwe politieke constellatie op te hemelen en het verleden af te schilderen als iets intrinsiek slechts en barbaars. Het presidentschap van Mandela luidde het begin in van een nieuw Zuid-Afrika.

De Regenboognatie begon met Afrikanisering en met het achterstellen van de vroegere machtsgroepen. De verzwarting van de Afrikaanse samenleving resulteerde echter niet in vrijheid en economische voorspoed. De levensstandaard nam af. De economie viel stil. De handel bracht steeds minder geld op en de sociale onlusten namen toe. Ook AIDS vond zijn weg naar Zuid-Afrika. Zoals ook alle voormalige Afrikaanse kolonies, viel de Regenboognatie na zijn "onafhankelijkheid" ten prooi aan stamtwisten en zelfverrijking. De corruptie is alom aanwezig. De criminaliteitscijfers swingen de pan uit. Buitenlanders mijden steeds meer bepaalde wijken en Townships. Daar konden de "Waarheidscommissie" en de "Verzoeningscommissies" van het ANC niets aan veranderen. In het post-apartheid-era is iedereen in Zuid-Afrika vrij en gelijk, maar de middelen om te overleven zijn er niet meer. De vraag wie er eigenlijk gewonnen heeft, durft niemand vandaag de dag nog stellen. Ook de toekomst biedt maar bitter weinig perspectieven.

Dat er in de Lage Landen steeds meer voorstanders te vinden waren voor de blanke minderheid in Zuid-Afrika dan elders in de wereld, vindt iedereen perfect verklaarbaar. Er was in onze contreien meer sympathie voor de Apartheid omdat wij ons als Nederlandstaligen nu éénmaal nauw verweven voelden met de Boeren. Vooral in Vlaams nationalistische kringen werd de Apartheid actief en passief gesteund. Voorpost beschouwt Zuid-Afrika nog steeds als de "meest zuidelijke provincie" van Dietsland, hierin gesteund door Were Di, het NSV en het VNJ. De fascistische Antwerpse bankier Léon Rochtus ("Zwarte Léon") stichtte de vriendschapsvereniging Protea om de internationale handelsboycot tegen blank Zuid-Afrika te doorbreken. Vlaamse extremisten bouwden nauwe contacten op met Afrikaanse White Power bewegingen zoals de Afrikaner Weerstandsbeweging (onder leiding van Eugène Terre'Blanche), de Boerestaat Party, de Nasionale Party en de Jong Voortrekkers Party. Ettelijke miljoenen werden in de Lage Landen ingezameld om het blanke regime in Zuid-Afrika te ondersteunen. Van alle Belgische partijen onderhield vooral het Vlaams Blok - nadien Vlaams Belang - de beste contacten met pro-apartheid groepen in Zuid-Afrika en de rest van de wereld. Op VB-meetings wordt vandaag de dag nog steeds Die Stem van Suid-Afrika gezongen.

Ondertussen is het VB van een marginale ultra-rechtse partij meer en meer naar het centrum verschoven. Door deze herwonnen salonfähigkeit spreken ze ook een groter kiespubliek aan. Vandaag de dag is het VB veruit de grootste politieke partij van Vlaanderen. Door hun aantal parlementszetels heeft het VB dan ook recht op een aantal voorzitterschappen van de parlementaire commissies. Zo is Vlaams parlementslid en gemeenschapssenator Karim Van Overmeire (VB) voorzitter van de commissie buitenlandse zaken. Het is een oeroude Belgische traditie dat de commissievoorzitter de parlementaire delegaties leidt binnen zijn legislatief domein. De uitzonderingen hierop zijn op de vingers van één hand te tellen.

Het Vlaams Parlement bereidt momenteel een studiereis voor in het voorjaar naar Zuid-Afrika. De delegatie zou onder leiding staan van VB'er Karim Van Overmeire. Het kleine "links-liberale" Spirit (hierin gesteund door kartelpartner en slippendrager SPA) weigert echter deel te nemen aan deze reis als ze geleid wordt door een VB'er. Vooral het feit dat een VB'er - een partij die nog steeds de Apartheid zou steunen - als ceremoniemeester in zou staan voor de organisatie, de bezoeken, de gastsprekers en de dankwoorden zet kwaad bloed bij Spirit. Spirit steunt zijn beslissing door te vermelden naar het schrappen van een bezoek aan Robbeneiland - waar de politieke gevangenen vastgehouden werden - door Van Overmeire wat beschouwd wordt als een eerste voorteken. Dat de meerkost voor de belastingbetaler van dit snoepreisje met dergelijke toeristische bezoekjes nodeloos bezwaard wordt en dat het geen meerwaarde heeft in een economische en sociale missie, wordt door Spirit angstvallig verzwegen.

Volgens onafhankelijke analysten is dit niets meer dan een storm in een glas water en wil Spirit zich profileren naar de komende verkiezingen toe als een anti-Vlaamse - met de nadruk op anti-Vlaams Belang - partij. Hun klacht bij de Raad van State om de publieke dotaties aan het VB stop te zetten wegens overtreding van de Moureaux-wet, past ook perfect in deze strategie. Ook het feit dat Karim Van Overmeire reeds in het verleden een missie naar Zuid-Afrika geleid heeft zonder verdere problemen, steunt de idee van politieke spelletjes bij Spirit ten koste van goed bestuur en opendebatcultuur.

En zoals Karim Van Overmeire het treffend verwoordt in De Standaard.
Moeten de komende handelsmissies naar China volgens Spirit misschien ook per se geleid worden door een volbloed communist?
Dat er bij de volgende missie naar China onder leiding van een links politicus een bezoek aan het Mao-mausoleum of aan zijn nieuw standbeeld op het programma zal staan, staat waarschijnlijk al lang vast ... Maar links kan dan ook niets verkeerds doen in België.

Dit artikel verscheen tevens op de website van het LVSV Leuven, alsook op een aantal weblogs en internetfora.

Meer nieuws uit Zuid-Afrika op www.news24.com.

3 Reacties:

At 13:46 Anoniem said...

Taal is een gevoelig punt voor Lowie. Niets vindt hij zo beledigend als beweren dat er in Vlaanderen Vlaams wordt gesproken, "als een of ander boers dialect". Neen, het Vlaanderen van de kerktorens is Lowie te klein. Hij ziet het grootser: in een eenheid met Nederland, maar ook met Frans-Vlaanderen en met de Boeren in Zuid-Afrika. Allen volgens het extreem-rechtse discours van Lowie "stamverwante volkeren".
Van Vlaanderen naar Zuid-Afrika is maar een kleine stap voor de dietser Lowie, zeker wanneer het Vlaams parlement de rekening betaalt. Eind 1993 reist Lowie - die inmiddels als fractiemedewerker van het Vlaams Blok aan de kost komt - met een delegatie van de Vlaamse Raad naar Zuid-Afrika. De trip wordt georganiseerd door het Bureau van het parlement, maar groenen, socialisten en liberalen blijven thuis.
Philip Dewinter en Luk van Nieuwenhuysen vertegenwoordigen mee het Vlaams Blok. "Een belangrijk signaal aan het adres van een broedervolk," noteert Lowie in zijn verslag in het partijblad. "Het Vlaams Blok verleent zijn uitdrukkelijke sympathie en steun aan het stamverwante broedervolk van Afrikaners en Boeren, trouwens een volk dat wel een democratische traditie bezit, een unicum in Afrika. Net als elk volk hebben ook zij het recht op een eigen staat, eigen taal en eigen cultuur in Zuidelijk Afrika. De Vlaamse overheid zou het als haar plicht moeten beschouwen om de banden met de Afrikaners en het Afrikaans nauwer aan te halen i.p.v. platte broodjes te bakken met de multiraciale fobieën van de ex-Afrikaner De Klerk (de blanke Afrikaner-president die de apartheid afschafte, ms) en andere Mandela's."

Volgens Lowie is het met Zuid-Afrika bergaf beginnen gaan vanaf de jaren zestig, toen in de sport de apartheid werd afgebouwd. "Vanaf die jaren was de Nasionale Party (die in 1948 de apartheid invoerde, ms) niet langer nationaal, maar internationaal geïnspireerd," schrijft hij in het tijdschrift voor de Vlaams Blok-mandatarissen. In Dietsland-Europa, het maandblad van Were Di waaraan hij vanaf 1990 meewerkt, wijst Lowie ook met een beschuldigende vinger naar het joods grootkapitaal. "Wanneer we in Zuid-Afrika over macht spreken, wordt gemakshalve over figuren als De Klerk en Mandela gesproken. Vaak wordt dan voorbijgegaan aan heerschappen die de daadwerkelijke macht uitoefenen. In zuidelijk Afrika is dit ontegensprekelijk Harry Oppenheimer, bezitter van de Anglo-American Corporation en vrijmetselaar in de geheime zionistische Engelse loge B'nai B'rith."

Tijdens zijn uitstap op kosten van het Vlaams parlement maakt Lowie dankbaar van de gelegenheid gebruik om een bezoekje te brengen aan zijn geschifte geestesgenoten van de Boerestaat Party (BSP), die strijden voor een homogene blanke Boerenstaat, waarin zwarten noch Engelstalige blanken welkom zijn. "Dit is vir ons Boere 'n trots om so 'n belangrike Boerevriend in die sentrum van die Vlaamse politiek te mag hê," schrijft Boerant, die Koerant van die Boerestaat. "Net soos die Boerestaat Party veg die Vlaams Blok ook vir 'n eie Vlaamse staat."

De BSP beschikt over een militaire vleugel, 'Die Orde Boerevolk', die bomaanslagen pleegt op overheidsgebouwen. Geen probleem voor Lowie, die hen 'vrijheidsvechters' noemt, in tegenstelling tot het ANC van Nelson Mandela dat hij steevast als een 'terroristenbende' afschildert. In Dietsland-Europa had Lowie voordien al de kaart van het geweld getrokken: "Uiteindelijk is een zelfstandige Dietse staat de enige manier om het erfgoed van Kruger, Fourie en De Wet (de architecten van de apartheid, ms) te behouden, zonder zwarte volkeren maar ook zonder de Angelsaksen. Het moge duidelijk zijn dat er langs parlementaire weg geen enkel heil meer te verwachten valt. Hoe hard het ook moge klinken, maar de gewapende strijd uit zelfverdediging lijkt de enige overblijvende oplossing te zijn om zich als volksgemeenschap te handhaven."

Tirol
Lowie is geen marginale figuur binnen het Vlaams Blok. Na vier jaar als medewerker van de Vlaamse parlementsfractie gewerkt te hebben, wordt hij op 21 mei 1995 met 3405 voorkeurstemmen als kamerlid verkozen. "Ignace Lowie is een sterk gedreven Vlaams-nationaal mandataris die zeer principieel de politiek in nieuwe banen wil leiden," luidt het in een officiële verkiezingsfolder van toen.

De 36-jarige Lowie wordt ook ondervoorzitter van de Vereniging van Vlaams Blok Mandatarissen (VVBM), waardoor hij ook binnen de partij over een ruimer forum beschikt om zijn ideeën uit te dragen. Gerolf Annemans is op dat moment voorzitter van de VVBM. In 1995 houdt Lowie op de jaardag van de VVBM een opmerkelijke rede die later tot de brochure Wie en wat zijn wij? wordt verwerkt. "Succes voor de partij moét uiteraard en is altijd mooi meegenomen, maar nooit kan of mag dit hét einddoel betekenen. Macht veroveren, inderdaad, maar steeds met het heilige doel voor ogen. Met de kennis van het verleden zijn we gewapend om duidelijke paden naar de toekomst uit te stippelen. Wij allen moeten de pretentie hebben om een geestelijke elite ten dienste van ons volk te zijn."

En wat leert dat verleden volgens Lowie? Dat de strijd tegen het vreemde een strijd is tegen een draak met vele koppen: "Het is een rode draad doorheen onze geschiedenis dat we steeds tegen vreemden moesten strijden om onze identiteit te vrijwaren..." Met het migrantenstandpunt van het Vlaams Blok heeft hij dan ook nooit een probleem gehad.

In het parlement schrijft Lowie geschiedenis met initiatieven als 'Voorstel van resolutie betreffende een vrij en herenigd Tirol van Kufstein tot Salurn' of 'Voorstel van resolutie betreffende de algehele ontbinding en splitsing van de Belgische staat'. Tot een stemming over die laatste resolutie komt het evenwel niet, daar steekt CVP-fractieleider Paul Tant een stokje voor. Commentaar van het Vlaams Blok Magazine: "België was weer eens gered, dankzij de waakzame tjeven..."

 
At 13:48 Anoniem said...

Vlaams Blok = fascisten !
Apartheid = nazisme !

 
At 12:59 Anoniem said...

SPIRIT is helemaal géén vlaamsgezinde partij, en al evenmin een liberale partij. SPIRIT is de partij geworden carrièreplanning van het geslacht Anciaux, meer ook niet. Tijd dat ook de kiezer dat eens beseft en dat SPIRIT-gedrocht wegstemt.

 

Een reactie posten