For our heritage and freedom ! Home | About | Contact | Vincent De Roeck | Liberty Quotes | The Free State | In Flanders Fields | Nova Libertas | Feeds |

De Irakoorlog en het neo-libertarisme

Het neo-libertarisme is een politieke filosofie die elementen verenigt afkomstig uit zowel de libertarische als uit de neo-conservatieve traditie. Op binnenlands vlak kiezen neo-libertariers voor incrementalisme, terwijl ze op internationaal niveau het interventionisme prediken, gestoeld op eigenbelang, nationale veiligheid en het uitdragen van "vrijheid" in de wereld. Neo-libertariers stellen dat de best mogelijke overheid net die staat is die vrijheid promoot en mogelijk maakt, in combinatie met een hoge nationale veiligheid en een sterke interventionistisch ingestelde defensie. Het gebruik van preemptive strikes is in hun ogen dan ook toegestaan voor zolang ze een gevaar inhouden voor de rechten en de vrijheden van burgers, zowel binnenlands als buitenlands.

Daarnaast stellen neo-libertariers ook dat defensie en nationale veiligheid bij uitstek de enige echte kerntaken van de overheid zijn en dat elke andere vorm van bestuur, ook wel posse commitatus genoemd, in de handen moet zijn van lokale politieke entiteiten en vrije gemeenschappen. Neo-libertariers worden daarom ook vaak omschreven als "pro-kapitalistische conservatieven", "republikeinse libertariers" of "republitariers".

In vijandige media wordt deze stroming, die niet per toeval in de Verenigde Staten zeer sterk staat, afgeschilderd als iets inconsistent en louter als een middel om de libertarische steun voor het Bush-beleid te rechtvaardigen. Men spreekt dan ook ironisch over "terreuroorlog steunende libertariers". De republikeins-libertarische congresleden Ron Paul en Jeff Flake worden neo-libertariers genoemd, net als de Republican Liberty Caucus, de libertarische denktank binnen de republikeinse partij, omdat ze allemaal pretenderen "libertarisch" te zijn, terwijl ze de inval in Irak wel hun imprimatur gaven. Oorlog is binnen strikt-libertarische middens immers nooit gerechtvaardigd en zelfs vaak het summum van alle kwaad.

Deze voorstelling verscheen ook in The Free State.

Meer over deze ideologie op www.republicanlibertycaucus.org.

3 Reacties:

At 17:08 Anoniem said...

Van Flake weet ik het niet, maar Ron Paul was en is hevig gekant tegen de oorlog in Irak.

 
At 18:45 Anoniem said...

Vincent, what is in a name?
Neo-libertarisch of libertarisch?
De RLC heeft inderdaad de oorlog in Irak gesteund, maar puur om pragmatische redenen. De RLC verliest al zijn macht als het te duidelijk ingaat tegen de GOP-lijn van Bush. Dat maakt hen slim, niet neo. Het blijven libertarier. Alleen hebben ze macht en moeten ze hun moves dus beter inschatten.

 
At 19:16 Vincent De Roeck said...

Simon, je hebt inderdaad gelijk. Ron Paul heeft inderdaad tegen de resolutie gestemd.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ron_Paul

Maar dat neemt niet weg dat hij nog steeds een "neo-libertarier" is, wanneer we gaan kijken naar zijn voting chart mbt de tsunami van Mexicaanse illegalen over de grens.

 

Een reactie posten