De door ó-zo-velen gekoesterde idée-fixe dat zijn lijsttrekkersschap (en de daarbijhorende zekerheid van ook effectief verkozen te worden) er zonder slag of stoot gekomen is, is een zware misvatting. De lokale Leuvense afdelingen duwden immers Gwendolyn Rutten naar voren als lijsttrekker, én niet Rik Daems. De partijtop moest achter en voor de schermen letterlijk alles van zolder halen om Rik Daems uiteindelijk toch te kunnen belonen voor zijn jarenlange dienst binnen de Vlaamse liberalen, althans binnen de oudste partij die de term "liberaal" claimt.
Maar de échte strijd ging volgens mij, en de meest gezaghebbende krantencommentaren, niet zozeer tussen Gwendolyn en Rik, maar tussen Daems en die andere Rik, KUL-professor Rik Torfs. De "open" VLD had hem naar verluid immers een hoge plaats aangeboden op de Kamerlijst in Leuven (het lijsttrekkersschap werd zelfs gefluisterd in de wandelgangen), maar daarvoor moest Torfs eerst naar het Leuvense arrondissement verhuizen. De professor woont immers in de provincie Antwerpen, maar daar heeft men hem volgens de "open" VLD niet écht nodig. De kranten hebben over deze saga duidelijk bericht, maar de fans van zijn politieke ambities kregen dan toch ongelijk. De kogel is immers door de kerk. Het wordt Rik Daems.
Ik was woensdagavond in het Brusselse Hilton te gast op een lezing van professor Rik Torfs, georganiseerd door het Liberaal Vlaams Verbond. Hij sprak er over de politieke toekomst van de "particratie" in ons land en pleitte voor de snelle vorming van partijonafhankelijke "bewegingen", steeds rond een bepaalde ideologie of rond een bepaald project, wars van alle partijpolitieke spelletjes. Torfs zag dit als de beste manier om de zwevende kiezers toch aan één welbepaald project te kunnen binden. Kiezers zijn volgens Torfs niet langer hun levenlang trouw aan één bepaalde partij, en de bestaande politieke kaste speelt hier veel te weinig op in, aldus nog de mediaprofessor. Té veel cruciale stemmen worden zo verloren, en het politieke debat wordt zo té hard verschraald.
Maar het belangrijkste van deze avond, was ongetwijfeld toch het antwoord van professor Rik Torfs op een vraag die hem vanuit de zaal gesteld werd. Hij komt niet op in juni, point final. Noch voor de "open" VLD, noch voor een andere partij. Maar hij voegde er weliswaar onmiddellijk aan toe dat een latere stap in de politiek zeker niet uit te sluiten valt. Torfs heeft wel degelijk politieke aspiraties. Binnen twee à vier jaar zou hij de stap pas (durven) maken, maar daarvoor wou hij eerst nog wat boeken over politiek gaan schrijven. De wereld weze dus gewaarschuwd. De trouwe kijkers van De Slimste Mens gaan hem de komende jaren nog niet meteen moeten missen, maar toch blijft de liberaal Rik Torfs een persoon om nauw in het oog te houden, zeker zijn dure woorden van woensdag indachtig.
Dit opiniestuk verscheen ook op In Flanders Fields.
Meer over deze professor op www.riktorfs.be.
2 Reacties:
- At 09:54 Anoniem said...
-
Ik heb pas dit jaar voor het eerst naar "De Slimste Mens" gekeken. Het mocht er zeker zijn, was stijlvol, fris, bij momenten grappig en meer dan gemiddeld genietbaar. Toch heb ik gedacht : "Zou Rik Torfs zich niet beter bezig houden met wat méér dan dat?" Hij kan toch véél meer aan dan zo'n populistische shows van "kennis" voorzien! Kan Rik Torfs niet eens in zo'n sober stijlvol programma, het ‘gewone' gesprek aangaan met niet-BV's, met mensen die ook wel eens durven na te denken over zelfkennis en gevoelens, en wiens ideeën niet minderwaardiger zijn dan die van universitair geschoolde BV's (zij mogen liefst van alle meningen, godsdiensten of culturen zijn)? Zo zou Rik pas, en nog véél sneller en dieper, kunnen peilen naar 'de slimste mens ter wereld', althans de slimste mens onder ALLE Belgen. Rik Torfs kan gemakkelijk een boeiend, twee uur of meer durend, praat-programma vullen.
- At 14:53 Anoniem said...
-
Caroline, de man had onlangs zo'n programma, *nooitgedacht* ofzo, en het was mi, als regelmatig canvaskijker, helemaal niet zo'n hoogvlieger. Soms ging de kwaliteit hoog, maar dat lag dan aan de gasten. Hij heeft niets, letterlijk niets, verassend uit zijn gasten gehaald dat men via de normale kanalen nog niet wist.
Torfs heeft fijne droge humor en is extreem gevat, maar zijn maatschappij analyse en "oplossingen" zijn beschamend zwak. Toegevoegde waarde: nul. Kwa stemmenkanon ongetwijfeld een zwaargewicht, maar naar mijn mening komt er de dag van vandaag uit Goedele Liekens (SP.a huisvriendin) meer zinnigs danuit deze professor.
PS: Vincent, proficiat, je laatste stukjes (sedert je 'Leuven'-kijk) zijn ZEER te smaken.