For our heritage and freedom ! Home | About | Contact | Vincent De Roeck | Liberty Quotes | The Free State | In Flanders Fields | Nova Libertas | Feeds |

Europa, liberale droom of EUSSR ?

Gisteren organiseerde het LVSV Leuven zijn eerste discussieavond van het academiejaar, zonder gastspreker, maar wel met véél adrenaline. Thema van het debat in de week voor de top van Lissabon was - hoe kan het ook anders? - het Europese integratieproject. De inleiding door Vincent De Roeck, de nationale politieke secretaris van het LVSV, gaf zéér veel stof tot discussie. Aan de hand van concrete voorbeelden en sterk geïllustreerd feiten- en cijfermateriaal werd de EU-idylle doorprikt. België zou wel degelijk een netto-betaler zijn, en de EU een geldverslindende bureaucratie die de burgers voorliegt en enkel geïnteresseerd is in de handhaving van de eigen privileges.

Natuurlijk deelden niet alle deelnemers de uitgesproken Eurosceptische mening van Vincent De Roeck en ontstond er een mooi afgelijnd maar bijwijlen toch ook hevig debat. De aanwezigen stelden een grote kennis van het thema ten toon en tilden de discussie naar een hoog niveau. De perversiteit van de landbouw- en visserijsubsidies werd door iedereen onderschreven, net als een afwijzing van de politieke idee van “ever closing Union”. Maar in de andere EU-domeinen kon nauwelijks een gemene deler gevonden worden, zelfs geen minimumcompromis.

De overtuigde voorstanders van het “better off out”-principe en het opgaan van België of Vlaanderen in de European Free Trade Area (EFTA) ondervonden zéér veel tegenstand van even oprechte en overtuigde Europositivo’s die de liberale accenten binnen de huidige EU voldoende duidelijk vinden om de constructie te behouden, en zelfs te koesteren. Het mag dan ook niemand verbazen dat over een “liberale” toekomstvisie voor de Europese Unie geen vergelijk gevonden kon worden, maar dat was dan ook niet het hoofddoel van de debatavond.

Dit debatverslag van Jens Moens verscheen ook in Blauwdruk.

Meer artikels over het LVSV Leuven op www.blauwdruk.be.

2 Reacties:

At 17:51 Anoniem said...

Mooi stukje zelfreclame, Vincent. Ook toffe fotootjes op Facebook. Net echt. :-)

 
At 19:24 Geert Van Nauwelaerts said...

Vincent, nu moet je eens luisteren naar mijn visie op de Europese Unie, want ik kan mij voor 90% vinden in jouw EFTA-idee. Alleen koppel ik dat aan een sterkere (politieke) Benelux, omdat Luxemburg, België en Nederland in 99% van de internationale conflicten dezelfde afwachtende en diplomatische houding hebben, en om dankzij de macht van Nederland in de Benelux een rechtser en liberaler beleid in België mogelijk te kunnen maken.

De Benelux mag zeker niet verdwijnen, zoals sommigen beweren, doch juist uitgebouwd worden tot een soort van sterke politieke unie tussen de drie landen. Europa wordt groter, wij daardoor relatief kleiner. Het zou handig zijn gezamelijke ambassades te hebben en een gezamelijke minister van buitenlandse zaken, wellicht zelfs een gezamelijke premier. Doch naast deze zaken, zou bijv. ook een scholenstelsel voor de drie lidstaten gecreëerd kunnen worden.

Kortom, een losse Europese economische confederatie, een sterke politieke Benelux-staat en een verregaand lokalisme in de besluitvorming. Wat vind jij hiervan?

 

Een reactie posten