For our heritage and freedom ! Home | About | Contact | Vincent De Roeck | Liberty Quotes | The Free State | In Flanders Fields | Nova Libertas | Feeds |

Gisteren kreeg Urbain Servranckx in het Internationaal Perscentrum op de Grote Markt van Antwerpen de “Prijs voor de Vrijheid” plechtig uitgereikt door de klassiek-liberale politieke club Nova Civitas. Urbain Servranckx, beter bekend onder zijn artiestennaam Urbanus, kreeg deze onderscheiding voor zijn consequente verdediging van het recht op vrije meningsuiting. Eerdere laureaten van deze gerenommeerde prijs waren de Nederlandse historicus en filosoof Luuk van Middelaar (2002), de Nederlandse politica en islamcritica Ayaan Hirsi Ali (2003), de liberaal-conservatieve professor Matthias Storme (2004), de Waalse senator Alain Destexhe (2005) en de Nederlandse columnist Derk-Jan Eppink (2006). Laureaat Urbain Servranckx hield gisteren tijdens de academische zitting ook de gebruikelijke “Gustave de Molinari Lezing”. De laudatio werd uitgesproken door journalist, publicist en filosoof Johan Sanctorum.

Rudi De Ceuster, in een vroeger leven de topman van het persagentschap Belga en momenteel de voorzitter van de Antwerpse afdeling van Nova Civitas, trad op als juryvoorzitter en verspreidde de volgende mededeling.
Urbanus kreeg de Prijs toegekend omdat hij als één van de weinige bekende artiesten in Vlaanderen resoluut opkwam voor het recht op vrije meningsuiting, ook en vooral wanneer daar humor aan te pas komt. De artiest maakte naam in Vlaanderen met zijn door zelfspot doorspekte monologen en liederen waarin hij de Vlamingen, zichzelf, en vooral al diegenen die zich al te zeer au sérieux nemen op de korrel neemt.

Omdat hij vond dat men dit soort humor naar alle lagen van de bevolking moet kunnen doortrekken haalde hij zich de banvloeken van een bepaalde pers op de hals, en zond daarop meteen in zijn bekende relativerende stijl enkele opmerkelijke columns in waarin hij duidelijk maakte dat hij niet van plan was om het hoofd te buigen, zoals zovele Bekende Vlamingen dat helaas voor hem hadden gedaan.

Nova Civitas heeft steeds het axioma geponeerd dat vrijheid onverbrekelijk verbonden is met verantwoordelijkheid, en ook daarin is Urbanus een voorbeeld. Zijn humor heeft zelden of nooit iemand van goede wil kunnen kwetsen, althans in zoverre dat de betrokkene nog enige zelfkritiek overhield. Met zijn stellingnames heeft Urbanus ook op het artistieke vlak de vrije meningsuiting, de bron van elke inspiratie, willen vrijwaren.
Dit persbericht werd door tal van media en weblogs overgenomen.

Meer over deze prijsuitreiking op www.novacivitas.org.

7 Reacties:

At 23:49 Joachim said...

Een heel mooi stukje tekst. Een waar genoegen om te lezen. Het doet de hoop bij mij alleen maar groeien dat de breuk met het postmodernisme en de hypocrisie van 'links' nabij is. 2008, een nieuw jaar. Eindelijk.

 
At 11:32 Anoniem said...

Met wat is Nova Civitas de laatste tijd toch allemaal bezig? De Gentse afdeling ligt stil doordat Bouckaert met LDD bezig is. De blog wordt nauwelijks nog bijgewerkt, net zoals de lijst met artikels. Een niet-liberale flamingant als Urbain Servranckx wint de Prijs voor de Vrijheid en de laudatio mag gehouden worden door een niet-liberaal publicist als Johan Sanctorum. Het verval is begonnen toen Bouckaert uit de VLD gezet werd. Sindsdien gaat met met NC gewoon bergaf.

 
At 12:22 Hugo said...

De subversieve organisatie Nova Civitas, bekend van het vergiftigen van het volk door asociale en andere extreem-rechtse (wel als "liberaal" vermomde) standpunten, wordt best buiten de wet gesteld. Zij is extremistisch en schadelijk. En nu ze ook geen banden meer heeft met een respectabele partij in Vlaanderen, zal ze nog verder radicaliseren. Ik geef ze nog een paar jaren alvorens ze integraal opgaat in het VB, als dat daartegen nog bestaat natuurlijk.

 
At 18:59 Anoniem said...

In zijn lezing wordt er gelachen met de ambulanciers? Maar in Antwerpen staan de flikken geparkeerd op de stoep om fritten te gaan kopen!

 
At 19:01 Vincent De Roeck said...

Een zekere "Solidarnosc" reageerde op het forum van het LVSV Leuven als volgt op de "Gustave de Molinari lezing" van Urbanus naar aanleiding van de Prijs voor de Vrijheid:

Linkse media hebben hem zwaar aangepakt. De man heeft verdorie zijn carière volledig te danken aan die zogenaamde linkse media en de recente Urbanus hype heeft hij ook volledig te danken aan de openbare omroep tenzij iemand me kan zeggen waarom hij opeens in alle VRT programma's opduikt. En moed. Laat me niet lachen. Men moet in Vlaanderen nogal veel moed hebben om te zeiken op allochtonen, Walen en uitkeringtrekkers. Maar goed. Het klopt dat wat in Vlaanderen doorgaat voor links veelal neerkijkt op de doorsnee Vlaming (maar dat is ook zo bij een groot deel van de zogenaamde rechtse "elite" in Vlaanderen laat ons wel wezen) en dat ze hun idealen hebben verraden maar bon ik heb niet de indruk dat Urbanus nog veel wakker ligt van die "linkse" idealen. De man is "rijk" geworden door links te lullen en nu de man geld genoeg heeft en bekend is in heel Vlaanderen vindt de man het nodig om na te trappen op diegenen die hem groot hebben gemaakt.

 
At 11:51 Pieter Cleppe said...

Zeer mooie Laudatio door Johan Sanctorum:

http://www.visionair-belgie.be/Artikels/Urbanus.htm

 
At 19:10 Anoniem said...

Ik hoorde onlangs dat BASE de slogan 'Freedom of Speech' zou claimen voor zijn reclames en alle anderen die deze slogan durven te gebruiken aanklaagt.

Dat was zo lachwekkend, dat moest wel een aktie van Urbanus zijn. Het was echter bij Jurgen Verstrepen, die ook nog wel eens met een ludieke uitspraak of actie voor de dag komt.

Maar na wat verder graven bleek dat het geen grap is. Bij BASE vinden ze echt dat 'freedom of speech' hun exclusieve eigendom is!

Eerst een komiek die opkomt voor de vrijheid van meningsuiting. En nu een multinational die met de lachwekkende aktie komt om zich de 'vrijheid van meningsuiting' toe te eigenen.
De omgekeerde wereld!

 

Een reactie posten