Het gebeurt zelden dat Waalse en Vlaamse politici openlijk met elkaar in debat gaan en nu de deadline voor de volgende deur staat is het meer dan ooit een absolute must. De politici zullen het hebben over de actualiteit, de staatshervorming, de regering nu en na 23 maart en de onderlinge verhoudingen na de marathon-onderhandelingen. Daarna krijgt het publiek de mogelijkheid om vragen te stellen aan het panel. Het debat gaat door vanaf 20 uur op dinsdag 19 februari in de grote aula van het Maria-Theresia College (MTC) op het Hogeschoolplein. Entréegeld is 3 euro. Het is best om er vroeg bij te zijn, want er zijn slechts 600 zitjes beschikbaar en het debat van LVSV Leuven aan het begin van dit academiejaar trok meer dan 1000 toeschouwers.
Dit persbericht van het Leuvense LVSV verscheen op hun website en werd ook door tal van andere (internet)media overgenomen.
Meer over deze studentenvereniging op www.lvsvleuven.be.
9 Reacties:
- At 19:19 Anoniem said...
-
Ik kom zeker af dinsdag!
- At 10:18 Anoniem said...
-
Ik zal er ook zijn, maar ik hoop wel dat deze keer, i.t.t. oktober, de sprekers eens allemaal komen opdagen en we niet opnieuw met een bende vervangers te kampen hebben, want dat doet een beetje afbreuk aan het imago van het LVSV, ook al kunnen ze er natuurlijk zelf niet aan doen...
- At 17:44 Anoniem said...
-
Het debat stond al enige tijd in mijn agenda. Ik kom dus zeker af morgen. Alleen vind ik het persbericht nogal zwak. Denken jullie nu echt met zoiets in de pers te komen? Een veredelde aankondiging is het, en niet rechtstreeks bruikbaar in de pers.
- At 14:28 Vincent De Roeck said...
-
Update: Het LVSV Leuven verzond vandaag het volgende bericht.
Beste Sympathisanten,
Beste Vrienden,
Vanavond gaan de Vlaamse politici Rik Daems (Open Vld), Hugo Vandenberghe (CD&V) en Bruno Tobback (sp.a) in rechtstreeks duel met hun Waalse tegenhangers François-Xavier De Donnea (MR), Benoit Drèze (CDH) en Rudy Demotte (PS).
We hopen jullie dus allemaal iets voor 20u te verwelkomen in de grote aula van het MTC (Maria-Theresia College) aan het hogeschoolplein.
We willen dan nog onze verontschuldigingen aanbieden voor de deels aangepaste sprekerslijst. Gisteren avond kregen we van Jo Vandeurzen het bericht dat hij wegens de ziekte van Leterme moest inspringen bij de begrotingsonderhandelingen. Ook Reynders en Nyssens moesten door dringende besprekingen afhaken. We zijn er echter van overtuigd dat we –zeker gezien de korte tijdsspanne– voor waardige vervangers hebben kunnen zorgen.
Met vriendelijke groeten,
Benoit Willems
PR & Communicatie LVSV Leuven - At 11:49 Anoniem said...
-
Olie op het vuur door enkel de regeringspartijen uit te nodigen... Een debat onder gelijk gestemden, het zegt veel over de Leuvense student als hij/zij daar voor buiten komt. Volgende keer misschien de oppositie uitnodigen...
- At 12:19 Anoniem said...
-
Zoals ik verwachtte, was het debat op zich wel amusant, zeker door de aanwezigheid van een paar bepette NSV'ers of KVHV'ers, en door agenten in uniform en in burger, maar zoals gevreesd waren er ook dit keer weer (zeer) veel afzeggingen. Reynders en Vandeurzen stuurden hun kat wegens budgetbesprekingen. Hugo Vandenberghe is een erudiet man, maar haalt elk tempo uit het debat. Tobback en Daems zijn vaste waarden, en maakten hun favorietenrol gisteren weer waar. Moderatrice Devroy sprak niet echt duidelijk (maar dat kan ook aan de akoestiek van de aula gelegen hebben) maar was wel steeds to-the-point. FX de Donnea was een waardig vervanger voor Reynders. Het CDH verving Nyssens door Benoit Drèze, ergens een schepen en parlementslid, wiens grootste verwezenlijking gisteren kennelijk zijn aanwezigheid was. De PS stuurde zelfs niet eens een vervanger zodat het debat maar met vijf partijen gevoerd kon worden. Zéér jammer! Typisch PS zeker? Ik heb mij in ieder geval goed geamuseerd gisteren en zal er de volgende keer opnieuw bij zijn. Afzeggingen zijn kennelijk iets dat bij zulke debatten hoort. Politici zetten studentenactiviteiten duidelijk niet hoog op hun agenda.
- At 14:59 Vincent De Roeck said...
-
Het LVSV Leuven is één van de meest neutrale gastheren voor zulke debatten in gans België. Elk jaar organiseert het LVSV Leuven een groot politiek debat (in oktober 2007 met maar liefst 1,200 toeschouwers) tussen de leiders van alle partijen met parlementsleden én een eigen fractie. In 2007 waren dat VLD, CD&V, N-VA, SPIRIT, SP.A, GROEN, VB en LDD. Zowel de oppositie als de meerderheid kwam toen aan bod. Twee jaar geleden organiseerde het LVSV Leuven een "duel" tussen Jean-Marie Dedecker en Hugo Coveliers en een "duel" tussen Filip Dewinter en Bart Dewever, en toen kloeg niemand dat we enkel de oppositie uitnodigden.
- At 15:07 Vincent De Roeck said...
-
Voor de volledigheid schreef Joris Vanlessen dit kort verslagje van het communautaire debat.
In een periode waar er een politieke impasse heerst, die nog eens extra uitgemolken wordt door de media, verzwakt de interesse van de mensen in politiek nogal snel. Toch slaagde het LVSV Leuven erin om op 19 februari 2008 de grote aula van het MTC goed gevuld te krijgen voor haar openingsdebat van het tweede semester. Het concept was duidelijk, de drie traditionele partijen aan weerszijden van de taalgrens waren uitgenodigd. Heel wat prominente namen hadden dan ook toegezegd om deel te nemen aan het debat. Het absenteïsme dat vaak in de parlementen te zien is, was ook voor deze avond geen vreemde. Heel wat mensen belden in laatste instantie af, en de PS vond geen vervanger voor Rudi Demotte.
Afzeggingen betekenen daarom niet dat het debat minder interessant is. Integendeel, Rik Daems (Open VLD), François-Xavier de Donnea (MR), Bruno Tobback (sp.a), Hugo Vandenberghe (CD&V) en Benoit Drèze (CDh) gingen er soms stevig tegen aan. Goedele Devroy mocht als moderator hen aan de tand voelen over de regeringsvormingen, de begroting en de staatshervorming.
De liberale familie leek elkaar het meest te vinden in hoe het verder moest voor de toekomst, terwijl de christen-democraten er duidelijk aparte visies op na hielden. Een vergelijking bij de socialisten was helaas niet mogelijk, vanwege het uitblijven van een PS’er. Daems prees de mentaliteitswijziging en bereidheid aan Franstalige zijde om te praten over staatshervorming. Helaas zat praten er zelden in voor Benoit Drèze van CDh, die ondanks 12 jaar in Leuven gewoond te hebben de Nederlandse taal niet machtig was. Hierdoor zat hij opgezadeld met een grote handicap. Een minstens even grote mentaliteitswijziging vonden we terug bij Bruno Tobback, die duidelijk zijn draai heeft gevonden in het oppositie voeren. Vandenbergh en Tobback gaven elkaar de schuld van de huidige crisis, maar oplossingen werden er deze avond niet gegeven. Een lichtpunt is echter het subsidiariteitstelsel waarmee de Donnea kwam aandraven, en blijkbaar toch op steun kon rekenen aan de Vlaamse kant, zeker bij Daems. Laat ons hopen dat de politieke crisis opgelost is tegen het volgende debat, hopelijk tot dan! - At 17:38 Chris Demeyere said...
-
Joris schreef niet alleen het verslag, hij hielp mij ook bij het schrijven van dat persbericht.
@Thomas: het persbericht was dan ook bedoeld als een aankondiging van het debat, en had niet als doel om zelf een standpunt in te nemen. We haalden er het laatste nieuws en radio 1 mee...