For our heritage and freedom ! Home | About | Contact | Vincent De Roeck | Liberty Quotes | The Free State | In Flanders Fields | Nova Libertas | Feeds |

Liberty in our lifetime ?

Het "Free State Project" is een plan om minstens 20,000 vrijheidsgezinde personen, zeg maar gerust libertariërs, te verplaatsen naar een welbepaalde staat binnen de VS, om alzo de lokale politiek en het staatsbeleid te kunnen beinvloeden. De uitverkoren staat voor dit project is New Hampshire, bekend omwille van zijn "Live free or die!" motto. In New Hampshire is er geen personenbelasting en geen BTW, wat de staat zeer aantrekkelijk maakt voor dit libertarisch experiment, onder de slogan "Liberty in our lifetime!" De opstarter van dit project was de Yale-student Jason Sorens.

Het project werd geinspireerd door een artikel van de hand van Neil Smith, de uitgever van het internetmagazine The Libertarian Enterprise. Vooral het daarin aangehaalde en gehekelde gebrek aan "libertarisch activisme" vormde de grondslag van dit vrijstaatproject. De oplossing van Sorens voor dit probleem was de geografische concentratie van libertariers. Zo zou men vrijheid genereren, niet enkel op lange termijn voor onze nazaten, maar ook op korte termijn voor onszelf. Sorens stichtte het Free State Project in 2001.

Wanneer het FSP in 2003 reeds meer dan 5,000 mensen overhaald had te verhuizen, werd de staat gekozen. Uit de tien kandidaatstaten Alaska, Delawara, Idaho, Maine, Montana, New Hampshire, North Dakota, South Dakota, Vermont and Wyoming, werd het uiteindelijk New Hampshire aan de Oostkust van de Verenigde Staten. Deze staten waren ideaal omwille van hun lage bevolking, hun relatieve vrijheidsgezindheid, hun zelfredzaamheid op staatsvlak van de federale overheid en hun uitstekende arbeidsmarkten. De staat Wyoming eindigde nipt als tweede.

Na de stemming werd de verhuis naar New Hampshire vastgelegd van zodra men 20,000 libertariers gevonden had. Vanaf dat moment krijgen alle deelnemers gedurende vijf jaren de kans om zich in New Hampshire te gaan vestigen. Eens naar New Hampshire verhuist, verwacht men van alle deelnemers het respecteren van hun beloftes "to exert the fullest practical effort toward the creation of a society in which the maximum role of civil government is the protection of life, liberty, and property".

TFS bestaat vooral uit ersatz-politici die een minimale overheid nastreven, deregulering en het stopzetten van elke vorm van taxatie vooropstellen, juridische hervormingen verdedigen, zich willen terugtrekken uit het federalisme en de grondwet willen heropwaarderen. Onder hen zijn er natuurlijk ook anarcho-kapitalisten die elke vorm van staat, hoe miniem ook, bestrijden. Het Free State Project is onder de vleugels van Jason Sorens doorheen de jaren sinds zijn oprichting een "big-tent" politieke, sociale en culturele vereniging geworden voor liberty-minded burgers.

Deze tekst verscheen ook op LVSVLeuven.be en InFlandersFields.eu.

Meer informatie over de Europese versie op www.efsp.org.

4 Reacties:

At 18:00 Anoniem said...

Vincent, waar kan ik mij daarvoor inschrijven?

 
At 18:02 Vincent De Roeck said...

https://secure.freestateproject.org/join.jsp?q=join

Hier kan je je inschrijven. Ik heb het ook al gedaan.

http://www.freestateproject.org/files/101-Reasons-to-Move-to-NH.pdf

Hier vind je 101 redenen om er inderdaad heen te verhuizen!

 
At 18:14 Anoniem said...
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.  
At 18:15 Anoniem said...

http://www.tweevandaag.nl/index.php?module=PX_Story&func=view&cid=2&sid=28530

Hier heb je een reportage op NEDERLAND 2 over het Free State Project in de Verenigde Staten. Een niveau en openheid van berichtgeving die je in België/Vlaanderen onmogelijk kunt vinden.

 

Een reactie posten