For our heritage and freedom ! Home | About | Contact | Vincent De Roeck | Liberty Quotes | The Free State | In Flanders Fields | Nova Libertas | Feeds |

Vlaanderen vergeet Jacques Brel

Alle rechtschapen Vlamingen kunnen weer op hun beide oren slapen. Franstalige charmezanger Jacques Brel werd dan toch niet genomineerd als finalist in de populistische prijskamp "De Grootste Belg", die nota bene uitsluitend door Vlamingen georganiseerd wordt, maar dat is tegenwoordig met alles zo in België. Jacques Brel was een gevierd chanteur comique en dit vooral in de Brusselse francofone salons die het gekleineer van de Vlamingen wel konden smaken. Dergelijke figuren vergeten we beter vandaag dan morgen. Kettingroker Brel kan eindelijk rusten in vrede zonder ooit nog door Vlamingen gestoord te worden. Hij is het toch niet waard.

Deze reactie verscheen ook op de internetfora van het LVSV Leuven en De Grootste Belg.

Meer informatie over hem op www.jacquesbrel.be.

3 Reacties:

At 18:34 Anoniem said...

De Antwerpse groep De Strangers heeft alle kritiek op Brels anti-Vlaamse (hij was zelf Vlaming!) gevoel op schitterende wijze gebundeld in hun nummer "A Monsieur Brel". Ik heb de Antwerpse tekst ietwat getracht in het A.N. te vertalen.

"Och God, Mijnheer Jacques Brel, Wat hebt ge nu gezongen? Nu weten we ineens dat gij zo'n kleine jongen bent. Zo een van die soort die altijd wilt proberen - op eender welke manier - de Vlaming te kleineren. Maar arme Brusselaar, toch ben je vergeten dat ge zelf Vlaming bent al wilt ge dat zelf niet meer weten. Eerst student op Saint Louis, dan bij papa op de fabriek. Alles in het Frans want het Vlaams zei u niets. Gij werd een groot artiest, dat zal iedereen beamen, maar als mens een grote nul. Gij moest u schamen."

"Volgens u waren wij in de Krieg de vriend van de Moffen, maar och God, aan uw kant was het ook niet om te stoeffen. Want Monsieur Brel hoort dat misschien niet graag maar sprak Leon Degrelle ook niet de taal van Moliere. Je ziet dat het delicaat is ons alleen de schuld te geven. Waarom niet als grote mensen vergeten en vergeven?"

"En dat we katholiek zijn, daarover had je beter gezwegen, want iedereen heeft van thuis een zekere mening meegekregen. Wat die van U is, Monsieur Brel, zal hier niemand interesseren. Maar gij moet die van een ander wel respecteren!"

"En Jacques, waar is de tijd van het vlakke land en Marieke ... Dat blijft voor ons altijd uw beste liedje. Maar dat ge zielig kunt zijn, bewijst ge soms. Misschien schreef je Les Flamingants wel alleen maar voor het geld? In dat geval is het u gegund en gepardonneerd in feite. Want een Franse luis is veel te klein om een Vlaamse leeuw te bijten."

"Alors, Monsieur Brel, nu staan we eindelijk quitte. En laat ons nu gerust. Blijf maar in Brussel voortkeffen. En als ge ooit eens van plan bent om te komen spelen aan onze kanten. Bereid u dan maar voor op een warm onthaal van alle Flaminganten!"

Wat vind je hiervan?

 
At 18:35 Vincent De Roeck said...

Ik had het niet beter kunnen zeggen en zou van deze gelegenheid gebruik willen maken om De Strangers nogmaals te feliciteren voor hun 50 jaar op de planken en te danken voor de mooie momenten die hun liedjes teweeg gebracht hebben. Geniet van jullie welverdiend pensioen. Bedankt.

 
At 00:32 Anoniem said...

Jacques Brel = kankerlijder, vlamingenhater, cultuurfascist

 

Een reactie posten