For our heritage and freedom ! Home | About | Contact | Vincent De Roeck | Liberty Quotes | The Free State | In Flanders Fields | Nova Libertas | Feeds |

Introduction to classical liberalism

Classical liberalism is a political philosophy that supports individual rights as pre-existing the state, a government that exists to protect those moral rights, ensured by a constitution that protects individual autonomy from other individuals and governmental power, private property, and a laisser-faire economic policy. The "normative core" of classical liberalism is the idea that in an environment of laissezfaire, a spontaneous order of cooperation in exchanging goods and services emerges that satisfies human wants. It is a blend of political liberalism and economic liberalism which is derived from Enlightenment thinkers such as Hobbs, Locke, Smith, Voltaire, Mill and Kant. This ideology is often seen as being the natural ideology of the Industrial Revolution and its subsequent capitalist system. These early figures now described as "classical liberals" rejected many assumptions which dominated most earlier theories of government, such as the right of Kings and religion of the state, and focuses on individual freedom, reason, justice and tolerance. Such thinkers and ideas inspired the American and French Revolutions.

Deze tekst van Andrew Levine verscheen in The Free State.

Meer teksten van deze auteur op www.theliberal.co.uk.

4 Reacties:

At 21:27 Anoniem said...

Dat is gewoon een zéér doorzichtige truk van bepaalde "conservatieven met liberale kantjes" om in eer en geweten afstand te kunnen nemen van de term "conservatief", die in de moderne tijd deels onterecht eerder een pejoratieve bijklank gekregen heeft, en zich de trendy term "klassiek-liberaal" te kunnen toe-eigenen. Natuurlijk zijn deze conservatieven, zoals de gehele Nova Civitas-club, "klassiek-liberaal" in de traditionele betekenis van het woord. Ze zijn liberaal voor zover dat overeenkomt met het liberalisme uit de 18de en 19de eeuw, toen er van "nucleair gezinnen", homo's, bestialiteiten, abortus, echtscheidingen, ... geen sprake was. En laat dat "liberalisme" nu net zijn wat iedereen vandaag als "conservatief" omschrijft.

 
At 12:03 Anoniem said...

Het liberalisme heeft de laatste zeven jaar een menselijk gelaat gekregen en staat open voor tolerantie en democratisering.

Al de democratische vrijheden zijn niet gekregen maar door de jaren heen afgedwongen. Het niet discrimineren van rang en stand wordt stilaan ook een liberale morele en ethische waarde wat ons een enorme stap voorwaarts brengt naar de verdraagzaamheid van de mens. Woorden als: wij zijn de crème, de elite, het summum verschuiven naar rechts, en zitten in de laatste schuif van het onrecht. Op deze wijze distantieert liberalisme zich van extreem rechts, de onzuiverheden worden weggelaten. Respect voor de medemens is hier het eerste thema, ras, rang of stand zijn discriminatie en taboe. Een denktank als Liberales bevordert verdraagzaamheid en discuteert over onverdraagzaamheid. Vrijheid voor iedereen komt gelukkig op deze manier niet meer uit de loop van het geweer, maar wordt gezeefd en komt uit de onderste tapkraan van de denktank. Het schoonste voorbeeld is de wieg van rechts: Oostenrijk, hier zit het onrecht ook in de laatste schuif voor het in de geschiedenisboeken verdwijnt.
Het grootste gevaar voor het oude West Europa van de vijftien is:
zijn opgedrongen wilde globalisme van rechts, dit zou ons vergevorderde liberalisme met een menselijk gelaat wel eens terug naar de middeleeuwen kunnen katapulteren en het uitbuiten van mens door mens weer als vanzelfsprekend aanzien.

 
At 12:03 Anoniem said...

Het liberalisme heeft altijd een menselijk gelaat gehad. Het is maar door de zogenaamde neoliberalen, libertariërs en marktfundamentalisme dat sommigen het begrip 'liberalisme' misbruikt hebben om hun eigen nationalisme, conservatisme of racisme een geur van waardigheid te geven. Juist daarom moeten ware liberalen hun ideologie opnieuw claimen, verdedigen en al wie het liberalisme misbruikt bestrijden.

 
At 20:22 Anoniem said...

Go, Ron Paul, go!

 

Een reactie posten