For our heritage and freedom ! Home | About | Contact | Vincent De Roeck | Liberty Quotes | The Free State | In Flanders Fields | Nova Libertas | Feeds |

Walking into the trap

De idée-fixe dat ondernemers per definitie grote verdedigers zijn van het volledig vrij ondernemersschap wordt enkel geloofd door mensen die nooit ook maar iets geleerd hebben uit de geschiedenis van privaat ondernemersschap in de geindustraliseerde westerse landen. Ondernemers en zakenlieden worden enkel betaald om winsten te genereren. De grootste bedreiging voor een vrijemarkteconomie onstaat wanneer de kiezers de overheid toestaan en/of aanmoedigen om zijn macht dermate te vergroten zodat private bedrijven op korte termijn meer kunnen winnen dan vroeger door staatsinterventie in de concurrentiemarkt. Wanneer je een gemiddeld ondernemer de kans biedt te ontsnappen aan de voortdurende druk en stress, die voortvloeien uit de keiharde onderlinge concurrentie, zijn er jammer genoeg maar zeer weinigen onder hen die aan zo'n verleiding kunnen weerstaan.

Dr. Gary North in "The Freeman".
The idee-fixe that businessmen are in se strong defenders of the free enterprise system is one which is believed only by those who have never studied the history of private enterprise in Western industrial nations. What businessmen are paid to worry about is profit. The problem for the survival of a market economy arises when the voters permit or encourage the expansion of government power to such an extent that private businesses can gain short-term profits through the intervention into the competitive market by state officials. Offer the typical businessman the opportunity to escape the constant pressures of market competition, and few of them are able to withstand the temptation.
Dit citaat van Gary North verscheen tevens in The Freeman, The Free State en The Brussels Journal, alsook op InFlandersFields.eu.

Meer artikels van deze auteur op www.thefreeman.com.

5 Reacties:

At 14:56 Anoniem said...

Dat ontken ik niet. Ik herinner me trouwens dat Martin De Vlieghere het communisme met een boutade ooit beschreef als een systeem "waar de bedrijven aan de macht zijn".

Een staat trekt steeds mensen aan die er misbruik van maken: zowel grote bedrijven als arme sukkelaars zullen dat doen. Maar een veelheid aan grote bedrijven kan pas ontstaan dankzij een liberaal klimaat. Kijk maar naar Rusland, waar de grote bedrijven worden opgedoekt of in overheidsadministraties veranderen.

Nu triomfeert Poetin trouwens, maar van zodra de grondstoffenprijzen terug zakken zal hij (of zijn opvolger) wel een toontje lager zingen.

"Extremism in the defense of liberty is no vice. And let me remind you also that moderation in the pursuit of justice is no virtue" (Barry Goldwater)

 
At 14:57 Anoniem said...

Als de grondstrofprijzen dalen dan is dat een teken dat de economie het niet goed doet. In theorie zouden de gronstofprijzen moeten blijven stijgen omdat het aanbod van een groot deel van de grondstoffen minder snel stijgt dan de vraag of in een aantal gevallen zoals olie quasi stabiel blijft. Als de grondstofprijzen dus terug zakken zullen we wellicht allemaal een toontje lagen zingen. Wink Nu, in grote mate is dit afhankelijk van de ontwikkelingen in China en die ontwikkelingen zijn in grote mate afhankelijk van die in de VS.

 
At 14:58 Anoniem said...

Dat is juist. Er wordt voorspeld dat bv. de olieprijs niet snel sterk zal dalen.

Op (middel)lange termijn echter zorgt een te hoge grondstoffenprijs voor het zoeken naar alternatieven, en dan komen de dictators in Rusland en Venezuala wel onder druk.

 
At 15:00 Anoniem said...

Nja, na de oliecrissen in de jaren 70 gingen we ook binnen de korste keer op andere brandstoffen rijden maar daar is tot op dit moment nog niet zoveel van terecht gekomen.

Ok, het is langzaam aan het komen maar ik denk niet dat olieproducerende landen op middellange termijn daar direct de gevolgen van zullen ondervinden temeer het verbruik per voertuig/kilometer dan misschien (sterk) mag dalen maar daarom nog niet het totaal verbruik. De Westerse economieen zijn minder afhankelijk geworden van grondstoffen maar landen als China zullen komende decennia eerder afhankelijker ervan van worden dan minder.

A propos. Welke dictators in Rusland en Venezuela? Bij mijn weten zijn daar mensen aan de macht die met een veel ruimere meerderheid zijn verkozen dan welk staatshoofd/premier uit de Belgische geschiedenis.

 
At 15:01 Vincent De Roeck said...

Soli, Hitler werd ook verkozen met 98% van de stemmen volgens de geschiedschrijving. Democratie is zwaar overroepen, zeker in totalitaire staten zonder kapitalistische vrijheidslievende traditie.

 

Een reactie posten