For our heritage and freedom ! Home | About | Contact | Vincent De Roeck | Liberty Quotes | The Free State | In Flanders Fields | Nova Libertas | Feeds |

De grootste roof uit de geschiedenis

In het begin van de jaren 1990 viel het ijzeren gordijn. De Sovjet-Unie opende zowaar zijn grenzen voor de buurlanden. Het Oostblok bestond niet langer. Rusland en zijn vazalstaten werden schijndemocratieen en als klap op de vuurpijl werd zelfs het Westerse kapitalistische model van de vrijemarkteconomie omarmd. In zeven haasten werden alle staatsbedrijven geprivatiseerd onder druk van de internationale gemeenschap. Dit was het enige waarvoor de communistische Planeconomie geen allesomvattend stappenplan opgesteld en voorbereid had. De privatiseringen verliepen dan ook op uitermate chaotische wijze. Het beoogde doel werd niet bereikt.

Incompetente leden van de KGB alsook partijbonzen van de KP namen alle overheidsbedrijven over voor een appel en een ei. De Russische staat werd zo op de rand van het bankroet gebracht. Alle grote economische mogols in Rusland hebben hun welvaart en rijkdom gestolen van het volk in de nadagen van hun "eeuwige" Sovjetrijk. De wereldvermaarde Russische geschiedschrijver en Nobelprijswinnaar Solzhenitsyn omschreef deze uitverkoop van staatsbedrijven aan de Oligarky, de voormalige partijslaven, als "de grootste roof uit de geschiedenis". Hij had geen ongelijk, hoewel hij daarbij wel een andere geinstitutionaliseerde roof vergat die daaraan zeker kan tippen, met name de belastingen in de Westerse welvaartstaten.

Sinds de economische regressie van 2001 kent Belgie een ongezond klimaat voor buitenlandse investeerders en binnenlands ondernemerschap. Belgie stijgt voortdurend in de corruptiewijzer van de OESO, terwijl zijn belastingregime geldt als een van de meest rigide en meest welvaart vernietigende in de ganse wereld. Op deze wijze is het onmogelijk om concurrentieel te blijven in de geglobaliseerde economie. De takslast in Belgie bedraagt immers gemiddeld 49,9% van het BBP, terwijl het gemiddelde van alle OESO-landen 40,8% bedraagt. Belgie kent de derde hoogste belastingdruk in de wereld. Enkel Zweden en Denemarken kennen een nog hogere takslast, maar weten dat wel te compenseren met een competitieve zelfredzame economie. De belastingdruk in de VS en Japan ligt maar liefst 15 tot 20% lager dan die in Belgie.

Door deze belastingdruk die de afgelopen jaren nauwelijks gewijzigd werd, neemt in Belgie ook het gemiddelde spaargeld af. In 1998 belegde elke Belg gemiddeld 12,4% van zijn netto-inkomen in stabiele bankproducten (spaarfondsen en bankrekeningen). In 2005 bedraagt dat nog maar 9,1%. Dat Belgie het afgelopen jaar de Zwitsers voorbijgestoken heeft als het land met het meeste spaargeld op de bank, verandert daar niets aan omdat er de laatste jaren steeds minder en minder geld naar de spaarrekening overgeheveld wordt. We teren op gespaard geld van het vorige decennium en vergeten zo de problemen van de huidige economische situatie in de wereld.

Het is momenteel geen vijf voor maar reeds vijf na twaalf. De goednieuwsshow van "onze" overheid moet stoppen.

De verlichte Westerse wereld wordt de laatste tijd ook overspoeld met hervormingsgezinde theorieen en ideeen die weinig zoden aan de dijk brengen. Het Vivant-voorstel om consumptie in plaats van personen te belasten, is daar een stompzinnig voorbeeld van. Een dergelijk iets leidt mutatis mutandis tot een afname van de consumptie en bijgevolg tot een nieuwe economische crisis.

Ook de idee om kapitaal extra te gaan belasten, is ronduit schandalig. Men gaat hier de goedgelovige burgers hun zuurverdiende spaarcentjes afnemen om de verspilzucht van de overheid te kunnen compenseren. Als de overheid een bedrijf zou zijn, had men het management al minstens honderd malen vervangen. En de politici maar blijven opperen dat ze evenwaardig werk doen als topmanagers?

Nochtans ligt de oplossing toch voor de hand. Een vlaktaks voor iedereen is in ieder geval de meest eerlijke en minst discriminerende maatregel. Hoe kan men ondernemerschap en hard labeur promoten? Niet door brugpensioen en sociaal geparasiteer aan te moedigen maar door minder te stelen van de opbrengsten van zij die wel bereid zijn te werken!

Als men op het einde van de maand "maar" 25% in plaats van 50% moet afgeven aan de staat, heeft dat zeker een positieve weerslag op de productiviteit, de flexibiliteit, de werklust en uiteindelijk zelfs op de levenslust van de burgers. Enkel een vlaktaks kan onze economie er terug bovenop helpen! Maar eerst moeten we daarvoor het belastingsysteem grondig saneren.

Een overheid die geld blijft "roven" van zijn burgers en de buit blijft verkwisten, zal ooit zijn legitimiteit verliezen en door zijn moegetergde, als lijfeigenen behandelde, burgers de rug gekeerd worden. Het wordt eens tijd dat - na meer dan honderd jaar van socialistische indoctrinatie - de (echte) grootste roof uit de geschiedenis eindelijk ophoudt.

Deze tekst verscheen in Blauwdruk en The Free State.

Meer opinies over belastingen op www.workforall.org.

2 Reacties:

At 19:56 Anoniem said...

Mooie parallelle redenering Vincent, alleen mis ik na een zeer sterke opbouw een beetje de echte argumentatie. Het begin van je tekst is goed tot zeer goed. Je maakt een goede switch naar het belastingvraagstuk, en ook het einde blijft zeker nog nazinderen ... Maar daartussen ga je een beetje de mist in.

Jammer want dan was de tekst het echt waard geweest om in kranten enzo gepubliceerd te worden. Je maakt je er nogal snel van af vind ik wanneer de cijfers ter sprake komen. Die staven zeker je stelling dat de belastingen in Belgie de pan uit swingen.

Maar dan begin je met wat anti-voorbeelden (VIVANT) alvorens zelf ŽŽn oplossing aan te reiken, de vlaktaks. Maar je beargumenteert dat niet. Ik kan uit je tekst geen redenering detecteren die de overstap naar een vlaktaks taalkundig aankondigt en/of rechtvaardigt. Jammer.

Anders had je een geslepen diamant als tekst, Vincent.

 
At 01:41 Anoniem said...

Ik volg Jan VDC. Goeie, leuke tekst, enkel spijtig van die vlaktaks. Waarom zou een vlaktaks geen roof en niet welvaartsvernietigend zijn is een bedenking die je (terecht) kan maken?

 

Een reactie posten