Maar ook voor de lokale mandatarissen is er veel veranderd. In oktober jongstleden verloren we in Berchem immers twee van onze zes zetels. Cijfers zijn gelukkig maar cijfers, want het verlies werd in wezen nog beperkt. Van alle Antwerpse districten houdt de VLD in Berchem, na die in Wilrijk, het beste stand. Claude Marinower werd herkozen in de Antwerpse gemeenteraad en zal er verder de Berchemse belangen gaan verdedigen. Fons Borginon wordt dan toch geen districtsburgemeester. Hij moet die eer laten aan SP.a'er Peter Raats, maar wordt zelf wel voorzitter van de nieuwe districtsraad. VLD-schepen Joseph Radart zal nog tot in juni 2007 aanblijven, waarna VLD'ster Ann Bakelants zijn fakkel zal overnemen. Axel Polis wordt tot in 2009 ook schepen voor de VLD.
Wat veranderde er dus in de Berchemse politiek? Het Vlaams Belang hield stand, ondanks de ronduit zwakke kandidaten en raadsleden. Het is leuk te weten dat het VB in de vorige legislatuur een zetel niet meer wist in te vullen omdat alle opvolgers er reeds doorgejaagd waren. CD&V-N-VA met nationaal voorzitter Bart De Wever als lijstduwer kon zijn nationale prognoses niet waarmaken. VLD-VIVANT verloor twee zetels, net als GROEN dat gedecimeerd werd en nog maar op een verkozene uitkomt. De grote winnaar was dus het kartel SP.a-SPIRIT dat in het zog van burgemeester Janssens de andere meerderheidspartijen kannibaliseerde. Het VB werd in Berchem niet verslagen, de coalitiepartners wel.
De VLD Berchem staat er terug. Tegen het einde van de vorige legislatuur hadden we, door het vertrek van districtsburgemeester Prosper Slachmuylders uit de partij, nog maar één schepen. Dit wordt nu anderhalve schepen, een lichte winst dus zelfs! Daarenboven krijgen we ook nog het voorzitterschap van de raad. We kunnen dus moeilijk "van een kale kermis thuiskomen" spreken, wat niet wegneemt dat we de verkiezingen wel degelijk verloren hebben. Maar goed, het verleden laten rusten en eendrachtig naar de federale verkiezingen van de lente toewerken, is nu de boodschap. Als de VLD erin zou slagen om dan Fons Borginon en Claude Marinower te laten herverkiezen, dan zitten de Berchemnaren de komende vier jaar weer op rozen. Duimen dus maar.
Deze voorstelling verscheen ook op de websites van LVSV Leuven, de VLD Berchem en de Jong VLD Berchem, en op enkele weblogs.
Meer achtergrondinformatie op www.vldberchem.be.
3 Reacties:
- At 16:46 Anoniem said...
-
8 oktober 2006 : "We zijn ons hier thuis aan het klaarmaken om te gaan kiezen. Straks moet ik getuige gaan spelen in het hoofdkiesbureau voor de Antwerpse gemeenteraad, maar tussendaar ga ik toch nog eens naar de computerbeurs in Antwerp Expo. Ik heb een nieuwe voeding nodig.
Zoals beloofd geef ik ook mijn prognose voor de zetelverdeling van de Berchemse districtsraad. Vlaams Belang : 5 zetels (-1) (fingers crossed), VLD : 5 zetels (-1), CD&V : 5 zetels (+2), SP.a : 5 zetels (+2) en Groen! : 3 zetels (-1). Vier partijen dus die ongeveer even groot zijn, en wij er tussenin. Ik zal er waarschijnlijk een flink stuk naast zitten, maar dit is toch wat mijn kleine teen doet geloven. (Dat, en dat ik de laatste week veel te hard campagne heb gevoerd in ongemakkelijke schoenen.)"
9 oktober 2006 : "Hm. Ik ga toch eens een hartig woordje praten met mijn kleine teen. Het resultaat is niet helemaal zoals gedacht... Uiteindelijk blijkt het VB geen zetels verloren te hebben (maar ook geen gewonnen, dus dat is goed), blijkt de VLD er twee in plaats van één te verliezen, de CD&V er maar één bij te winnen, en Groen! er toch twee te verliezen (wat ik vreesde maar niet hoopte - uiteraard). Grote winnaar is de SP.a, die vier zetels wint, de grootste partij wordt -groter dan het Blok, zoals op stadsniveau- en bijgevolg de districtsvoorzitter zou mogen leveren. We zijn in Berchem gehalveerd, en in de gemeenteraad zijn we teruggevallen op een derde van onze zetels, maar toch voel ik mij nogal goed bij deze uitslag. Want het Blok is niet meer de grootste partij van de stad. Ze halen nog wel enkele stemmen meer dan in 2000 - niet veel - maar tegenover 2004 verliezen ze duidelijk, ook al hebben ze geprobeerd enkele ontevreden VLD'ers aan boord te slepen. Dus enig gejuich is zeker op zijn plaats. Vandaar : hip, hip, hoera!" - At 17:41 Anoniem said...
-
In Berchem haalde het Vlaams Belang 25,73% van de stemmen; dat is een lichte stijging t.o.v. 2000 (nl. +0,4). We willen dan ook alle mensen bedanken die het bolletje voor onze partij rood hebben gekleurd!
Het aantal behaalde zetels is hetzelfde gebleven t.o.v. de gemeenteraadsverkiezingen in 2000. Ook nu halen we 6 zetels binnen.
Vincent, ik kan begrijpen dat je het minder wilt voorstellen dan het in wezen is! Ik vind het correct van jou dat je duidelijk stelt dat ondanks alles "de VLD de verkiezingen wel degelijk verloren heeft", want zo is het ook.
Niet het VB heeft verloren, zoals de cijfers hierboven bewijzen, maar de traditionele partijen. Daarbij vind ik het zeer kortzichtig om onze partij aan te vallen op basis van non-argumenten als "incompetente raadsleden" of als "ze hadden al hun opvolgers er reeds doorgejaagd".
Wat heeft VLD Berchem de laatste legislatuur gedaan? Een VU'er binnengehaald om hun fractie te vergroten en hun oud-voorzitter Pros Slachmuylders uit de partij gezet. Ik kan begrijpen dat Pros in de districtsraad de VLD-verkozenen "klootzakken" noemde. Hij had gelijk.
Vincent, jammer van de ietwat bedrieglijke voorstelling van de feiten. Ik dacht nochtans dat je een rechts-VLD'er was, en dus een objectieve bondgenoot van het VB. - At 21:36 Vincent De Roeck said...
-
Albrecht, ik zeg enkel maar de waarheid, en niets dan de waarheid. Ik ben inderdaad een (rechts-)"liberaal", wat die term ook moge betekenen. Als je mijn strijd voor minder overheid, minder belastingen, meer burgerrechten, meer vrijemarktwerking en meer vrijheid in combinatie met verantwoordelijkheid "rechts" vindt, is dat je goed recht.
Wars van rechts of links, tracht ik aan een project te werken dat duurzaam en constructief is. Maar dit natuurlijk geheel terzijde.
Goed, het VB wint een paar stemmen, maar wint geen zetels, dus blijven ze status quo. Dat zeg ik toch ook in mijn tekst.
Dat de VB-mandatarissen "zwak" en "incompetent" zijn, spreekt toch voor zich, zeker als je weet dat er op de kandidatenlijst van het VB in 2006 amper een viertal kandidaten stonden die in 2000 ook kandidaat waren. Lijstvulling noem ik zoiets, en dat is meestal geen teken van "competentie". Ontkent u misschien dat het VB tot op het einde opvolgers over had? Ontkent u de lege raadszetel sinds de herfst van 2005?
En wat Pros betreft, Albrecht, misschien zijn wij, de VLD, dan toch de enige partij die geen corrupte leden tolereert. Want de reden voor zijn ontslag was corruptie. Hij trachtte privaat drukwerk te laten betalen door de overheid.