Het Liberaal Vlaams Studentenverbond Leuven is van mening dat voor velen de stap naar het stadhuis om gemeenteraden bij te wonen veel te groot is. Dit blijkt uit het feit dat er gemiddeld slechts een 10 à 20tal bezoekers de gemeenteraden bijwonen. Iets wat uiteraard niet wil zeggen dat er in heel Leuven maar 20 mensen geïnteresseerd zouden zijn in lokale politiek. De grote aantallen studenten en Leuvenaars die zich organiseren in politieke en politiekgetinte verenigingen als het LVSV bewijzen net het omgekeerde.
Het LVSV verwacht geen hoogontwikkeld camerasysteem van 800,000 euro om de gemeenteraden uit te zenden via internet. Het LVSV verwacht wel dat in een moderne stad als Leuven ook de Burgemeester met z’n tijd meegaat en de mogelijkheid aanbiedt aan de duizenden internetgebruikers in Leuven om live de lokale politiek van thuis uit te volgen. De politiek zo dicht en zo transparant mogelijk bij de burger brengen is immers één van de belangrijkere doelstellingen van de huidige democratie.
We leven in een digitaal tijdperk en vrijwel iedereen heeft toegang tot internet. Eerder deze week opende Clearwire nog z’n deuren, een bedrijf dat draadloos internet in heel Leuven aanbiedt. De vraag naar internetgebruik en internettoepassingen is duidelijk enorm. Alleen de Burgemeester blijft als digibeet ver achter. Dat Tobback niet wil weten van de mogelijkheden die het internet biedt, bleek al eerder toen LVSV Leuven aan de Burgemeester een website (www.louistobback.be) cadeau deed om het contact met de burger te verhogen. Ook op dat voorstel reageerde hij op zijn welgekende manier.
Het LVSV hanteert sinds de invoering van de (veel te) dure bewakingscamera’s in Leuven de leuze: “in een democratie horen de camera’s in het stadhuis te hangen”, en is nog altijd niet van dat standpunt afgeweken. Burgemeester Louis Tobback heeft van democratie en transparantie waarschijnlijk weinig kaas gegeten en gebruikt camera’s misschien liever om zijn inwoners te controleren dan om inwoners de kans te geven hem te controleren. De Burgemeester moet dit voorstel niet zomaar met de grond gelijk maken, maar het invoeren en er trots op zijn dat zijn gemeente behoort tot één van de eersten die een dergelijke transparantie in het lokale beleid ten tonele brengt!
Dit persbericht van Sander Volker verscheen in een aantal kranten.
Meer persteksten van het LVSV op www.lvsvleuven.be.
3 Reacties:
- At 10:56 Anoniem said...
-
Ik heb zelfs vernomen dat het voorstel van de camera's in het stadhuis één van de 220 programmapunten was voor de gemeenteraadsverkiezingen, van niemand minder dan, inderdaad, DE SP.A!
The plot thickens. Louis Tobback is dus wel écht fout bezig nu. - At 14:40 Anoniem said...
-
De strijd is al lang gestreden, Vincent. De camera's zijn al lang een onderdeel van ons leven geworden. Leer er gewoon maar aan wennen. Veiligheid komt met een prijs, en als die prijs wat camera's is, neem ik dat er graag bij.
- At 11:56 Anoniem said...
-
Dit gebeuren in Leuven ligt in de lijn van een politiestaatvorming. Ik vind CCTV-camera's niet normaal.
Waarmee bovendien misdadigers niet eens gepakt kunnen worden. Alleen jij en ik die een peuk op grond gooien of een propje dat je mist en niet alsnog in de prullebak. Nee de camera's zijn er niet voor misdadigers. Met een bivak ben je toch al on herkenbaar. Het is puur en alleen om het klootjesvolk een loer te draaien. En dat is in mijn ogen een politiestaat. En het erge is dat waarschijnlijk iedereen ermee ingestemd heeft met die rommel uit naam van veiligheid.
Schijnveiligheid godverdomme, we hebben onze veleigheid verpast aan psychopatische gekken. Want dat zijn onze heren politici.