For our heritage and freedom ! Home | About | Contact | Vincent De Roeck | Liberty Quotes | The Free State | In Flanders Fields | Nova Libertas | Feeds |

De nachtmerrie van een Europese superstaat

Deze week werd het nieuwste nummer van "Blauwdruk", het magazine van het LVSV Leuven, uitgegeven. Ook tal van teksten van uw dienaar werden daarin overgenomen. Ik geef hier het eerste stuk van het voorwoord van hoofdredacteur Simon Van Wambeke mee. "Welkom voor uw driemaandelijkse portie liberale gedachten geserveerd door LVSV’s scherpste geesten. Van Vincent De Roeck krijgt u enkele niet malse kritieken op Europa, dat nu machtiger is dan ooit. Een Europese superstaat is de nachtmerrie van elk rechtgeaard liberaal en een stapje verder richting wereldoverheid. Laten we niet vergeten dat decentralisatie één van de belangrijkste streefdoelen van het liberalisme is. Denk aan de schade die een enkele maatregel vanuit Europa kan aanrichten in het dagelijkse leven van miljoenen mensen. Waar halen de Europese politiekers de pretentie om te denken dat ze over voldoende informatie beschikken over al deze mensen om hun leven te plannen. En belangrijker waar halen ze het recht?"

"Mogelijkheid tot competitie tussen regio’s is natuurlijk compleet verdwenen onder een centrale superstaat. De kans om te ontsnappen aan uitbuiting vanwege een bepaalde overheid is sterk verhinderd wanneer deze overheid een geheel continent of meer begint te beslaan. Laten de ‘economisch’ liberalen die Europa prijzen overigens niet vergeten dat het juist de competitie tussen kleine overheden was die Europa rijk heeft gemaakt... Een ander spijtig aspect is dat in deze tijden van politieke vermaatschappelijking de liberale positie wordt gelinkt aan sociaal-democratische partijen als Open-VLD en LDD die de kosten van zo’n Europees experiment onvermeld laten en het experiment zelfs toejuichen. Gelukkig houdt het LVSV u op de hoogte."

Dit editoriaal van Simon Van Wambeke verscheen ook in Blauwdruk.

Meer over dit magazine op www.blauwdruk.be.

2 Reacties:

At 14:01 Steven said...
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.  
At 15:40 Joris Verdonk said...

Ik ben het als Nederlander volledig eens met de EU-teksten van Vincent De Roeck en schaar me ook volledig achter deze inleiding van Simon Van Wambeke. De jongeren in Nederland zijn misschien minder sceptisch dan beide heren in Vlaanderen, maar ook daar komt stilaan verandering in, o.a. dankzij de PVV van Geert Wilders, de SP van Jan Marijnissen en de oppositiekuur van de VVD.

Ik vind het een beetje krom dat landen als Griekenland en Spanje zoveel geld krijgen van de EU en dat bijvoorbeeld Nederland heel veel moet afdragen aan de EU. En dat alles omdat Nederland (als staat zijnde dan) zo rijk is, de rijkdom van de Nederlande staat komt door onze belastingen. In Griekenland betalen ze bijvoorbeeld minder voor de aardgas (uit onze grond) dan dat wij moeten betalen. De bevolking in die landen heeft het beter en omdat ze minder belasting betalen, krijgt hun regering meer van de EU.

Ik vind dat als ze verder willen gaan met de EU ook iedereen gelijk moet zijn in de EU, dus overal een gelijk belastingregime om meteen te beginnen. Nu betaal je in Nederland bijvoorbeeld op een nieuwe auto 40% meer dan in Duitsland/België. Dan denk je eerst, ok geen probleem vrij verkeer van mensen, goederen en diensten, maar dat gaat dan bij auto's weer niet op.

Het is me vorig jaar trouwens opgevallen wat een geld er uit is gegeven aan het wegennet in Hongarije/Servië/Macedonië/Griekenland van ons belastinggeld. Deze wegen zijn mooier als de wegen die ik hier in jaren ben tegengekomen.

Dus ofwel gelijkheid in de EU, ofwel Nederland uit de EU.

 

Een reactie posten