The misery score is the sum of the taxes shown in the colored bars, at the highest marginal percentage in each locale. It is our best proxy for evaluating whether policy attracts or repels capital and talent. The countries at the top of the chart impose the harshest taxes while those at the bottom are the most tax friendly. The Reform column reflects a reduction in misery (a negative number highlighted in red) or an increase in misery since we began tracking. In most of the world local governments are usually funded from property taxes, which aren't part of the 2008 Forbes Tax Misery and Reform Index.
Met dank aan oud-LVSV-voorzitter Evert Gruyaert voor de "hat tip".
Meer over dit internationaal belastingonderzoek op www.forbes.com.
>> Binnenland, Economie, Nederlands
11 Reacties:
- At 20:45 Anoniem said...
-
Binnen Europa zijn Malta en Cyprus de fiscaal interessantse landen om te werken, dat is hetgeen ik vooral onthoud van deze Forbes Survey. Allen daarheen dus!
- At 20:47 Vincent De Roeck said...
-
“Tegen 2020 zal de Europese Unie ontbonden en volledig verdwenen zijn.”
Althans toch volgens het rapport Mapping the Global Future uit 2004-2005 van de “National Intelligence Council”, een autonoom onderdeel van de CIA. Ik kreeg de link naar dit rapport pas vandaag doorgemaild, wat de drie jaar vertraging op deze mededeling verklaart.
De CIA voorspelt in dat rapport dat de EU binnen vijftien jaar ineengestort zal zijn, tenzij het tegen alle prognoses in alsnog zou kiezen voor radicale hervormingen binnen hun falende welvaartsstaten. Ook de NAVO zou volgens de CIA tegen 2020 niet langer bestaan. De economische neergang van Europa, o.a. door de ouder wordende bevolking en de abnormaal lage geboortecijfers, zal daar mee aan de oorzaak van liggen, net zoals de toenemende immigratie van niet-westerse allochtonen. De CIA gaat uit van een toename van de moslimbevolking in de EU van 13% vandaag tot 37% in 2025. Het rapport windt er verder geen doekjes om:
The current EU welfare state is unsustainable and the lack of any economic revitalisation could lead to the splintering or, at worst, disintegration of the EU, undermining its ambitions to play a heavyweight international role. (…) The EU’s economic growth rate is dragged down by Germany and its restrictive labour laws. Reforms there - and in France and Italy to lesser extents - remain a key to whether the EU as a whole can break out of its “slow-growth pattern”. (…) International experts are dubious that the present political leadership in Europe is prepared to make even the slightest partial break, believing a looming budgetary crisis in the next five years would be the more likely trigger for reform. (…) Either European countries adapt their workforces, reform their social welfare, education and tax systems, and accommodate growing immigrant populations [chiefly from Muslim countries] or they face a period of protracted economic stasis.
Verder voorziet het CIA-rapport in een Europees leger dat ondergefinancierd zal blijven en daardoor geen enkele kans maakt tegen de militaire macht van de VS of bepaalde opkomende grootmachten zoals China. Azië zal volgens het rapport Europa ook voorbijsteken in de technologische revolutie, terwijl de VS wel in staat zal zijn om dominant te blijven in de technologische sector. En ook de vervlechting tussen Europa en bepaalde onstabiele gebieden kan nefast uitdraaien voor de toekomstkansen van de Europeanen. Rusland is er evenwel nog slechter aan toe dan de EU in de ogen van de CIA (nog lagere geboortecijfers, erbarmelijke gezondheidszorg, niet-bestaande rechtsstaat, een ongeziene toename van AIDS- en TBC-leiders, en een potentiële wildgroei van terreurgroepen en gewapende afscheidingsbewegingen), maar dat is gezien de omstandigheden eerder een magere troost te noemen.
Kortom, ofschoon het rapport duidelijk vanuit een Amerikanistische visie opgesteld is, bevat het wel degelijk een grond van waarheid. Hopelijk houden onze leiders er dan ook rekening mee, want een gewaarschuwd Europeaan is er altijd al twee waard geweest. - At 11:17 Anoniem said...
-
Een typisch Amerikaans rapport eigenlijk. De opkomende landen in Azië en Zuid-Amerika zullen blijven boomen, en de Europese staten op alle vlakken overschaduwen, maar de VS zal als enige traditionele grootmacht van de 20ste eeuw ondanks alle veranderingen aan de top blijven. Ruikt nogal sterk naar de Project for the New American Century als je het mij vraagt.
- At 12:44 Anoniem said...
-
Ik hoop dat het rapport niet door dezelfde mensen is geschreven die voorspelden dat de Sovjetunie nog verschillende decennia zou verderbestaan een aantal maanden voor de totale ineenstorting. Dat laatste was trouwens makkelijker te voorspellen op dat moment dan de toekomst van de EU.
- At 13:11 Anoniem said...
-
@ eerste anoniem:
En Qatar niet vergeten hé! - At 14:18 Anoniem said...
-
Het rapport dateert van december 2004 en is dus gebaseerd op onderzoek van het jaar 2004. Natuurlijk is men daar pessimistisch over de stand van zaken in de EU en Rusland, en optimistisch over de VS en China. Vandaag de dag zou hetzelfde rapport waarschijnlijk een totaal andere uitkomst hebben.
In 2004 hadden de anti-EU-partijen hun eerste electorale doorbraak en sputterde de EU-motor. Opiniepeilingen gaven toen aan dat de EU niet langer geliefd was bij de bevolking. Enkele maanden later zouden Frankrijk en Nederland trouwens per referendum tegen verdere EU-integratie stemmen. Ook rondom de toetreding van de 10 Oost-Europese landen was er toen hetze. Vandaag kan de EU terug op aardig wat krediet rekenen en is de Grondwet er toch gekomen.
In 2004 boomde de Amerikaanse economie en was de Irakoorlog nog niet zo negatief gepercipieerd als vandaag. In 2004 bleek de VS-economie stand te houden na de dreigende post-9/11-recessie, wat aanstuurde op de idee van een ongenaakbare VS. Ook internationaal was de kritiek eerder beperkt. Vandaag de dag is dat totaal anders, net zoals de internationale houding tegenover China. In 2004 veranderde alles in China in goud. Vandaag is er alom kritiek op China en blijkt de economie daar toch ook zijn gebreken te hebben. In 2004 was Rusland op sterven na dood, maar vandaag - door energieboom - is dat niet langer het geval. In 2004 woedde de oorlog in Tsjetsjenië en Ingoesetië nog. Vandaag is het daar terug rustig en stabiel.
Kortom, dat rapport was interessant toen het geschreven werd, maar buiten die historische terugblik, heeft het in mijn ogen nauwelijks nog waarde vandaag, net zoals het PNAC van Caroline trouwens. - At 15:46 Anoniem said...
-
Gedateerd of niet, ik hoop dat de CIA gelijk heeft! Get us out of the EUSSR!
- At 18:30 Anoniem said...
-
Joris, mooie analyse, alleen is het niet zo dat de EU-burgers plots pro-EU zouden zijn. Ze zijn gewoon niet meer ondervraagd daarover, en vage opiniepeilingen dekken helemaal niet de volledige lading. Ik denk dat het qua populair EU-deficit nog steeds even slecht is dan in 2004 hoor. Waarom zouden ze anders geen referenda over Lissabon durven organiseren?
- At 23:41 Anoniem said...
-
Is Sabam nog niet komen kloppen om auteursrechten te vragen voor de atomiumfoto?
Inderdaad knappe en toepasselijke cartoon, waarschijnlijk uit Frankrijk; en ik bewaar een copietje. Misschien komt ook daarvoor Sabam eens langs, of ze innen de rechten gelijk met die van het atomium.
groeten,
a.griffon http://agriffon.blogspot.com/ - At 23:42 Anoniem said...
-
De redenen voor de neergang van de EU zijn onveranderd. Ik denk dat het stabiliteitspact zal leiden tot het uiteenvallen van de EU. De "zuiderse" landen hebben grote pensioenverplichtingen, de "noordelijke" grote reserves. Dat moet vroeg of laat tot grote problemen leiden.
- At 23:42 Anoniem said...
-
Verbetering, Duitsland heeft intussen aangetoond tot (zij het beperkte) hervormingen in staat te zijn. Als een regering hier of in Frankrijk iets met dergelijke impact zou willen doorvoeren, dan ligt het land maanden aan het stuk plat.