For our heritage and freedom ! Home | About | Contact | Vincent De Roeck | Liberty Quotes | The Free State | In Flanders Fields | Nova Libertas | Feeds |

iPhone zet verbod op koppelverkoop onder druk

Nu de iPhone-rage al ietwat getemperd is, het dingetje is immers al meer dan één jaar wereldwijd in circulatie, waag ik mij ook aan een kort tekstje over dat toestel, of beter: over de nonsens en overheidsregulitis daarachter. Ik ben een enorme gadgetfanaat en momenteel al aan mijn tweede BlackBerry en tweede PDA-zakagenda toe, maar toch ben ikzelf nog niet helemaal overtuigd van de meerwaarde van deze laatste uitbreiding van het Apple-gamma. Sinds 11 juli laatstleden is de “iPhone 3G”, het nieuwste model, ook in België te koop, en dit voor 525 euro, BTW inclusief. Tal van whizzkids en ingenieursstudenten zullen de komst van de iPhone naar België niet meteen bejubelen want zij verdienen immers al maanden een aardig zakcentje bij met het “unlocken”, het bruikbaar maken voor Belgische operatoren, van in het buitenland gekochte iPhones. Maar hun lucratief handeltje lijkt toch ook nog niet meteen voorbij te zijn, want 525 euro blijft nog steeds een dure prijs in vergelijking met het buitenland én - vooral - met de door Apple-topman Steve Jobs hoogdravend aangekondigde richtverkoopprijs van 130 euro (200 USD). Het verbod op de koppelverkoop is daar de oorzaak van.

In het buitenland bestaan er tegenwoordig zelfs formules waarbij je een iPhone gratis krijgt bij het afsluiten van een contract van minstens drie jaren met eenzelfde telecomprovider. In België is deze praktijk verboden, zogezegd om de consumenten te beschermen. Tegen wie? Tegen zichzelf waarschijnlijk, want volgens Hans Bonte en andere etatisten in ons land is 90% van de bevolking niet in staat om zelf rationele beslissingen te nemen, zoals ten tijde van de Citigroup-hetze. En in welk deel van de 400 euro overprijzing die consumentenbescherming precies zit, weet ik ook niet meteen, maar ja, ik noem natuurlijk ook niet Vandermaelen of Vankrunkelsven, en mijn inkomen hangt ook niet af van de hoeveelheid legislatieve diarree die ik maandelijks door mijn darmen weet te jagen. Ik heb het verbod op koppelverkoop nooit begrepen, en de iPhone-sage bewijst in mijn ogen dan ook het failliet van dat systeem.

Geen enkel bedrijf heeft er baat bij om exclusiviteitscontracten af te sluiten met derde partijen. Deze basiswijsheid staat in elke cursus bedrijfseconomie en zou algemeen bekend moeten zijn. Wanneer een bedrijf zich, zowel aan de input- als outputkant, teveel focust of lieert met eenzelfde leverancier of afnemer, dan brengt het de continuïteit van zijn eigen voortbestaan in het gedrang want dan worden de leveranciers en aannemers machtiger dan het eigenlijke producerende bedrijf. Exclusiviteitscontracten zijn steeds nefast voor de producent van het hoofdbestanddeel. Het enige gevaar dat zich stelt, speelt zich af wanneer één groot verticaal geïntegreerd bedrijf, zoals Microsoft, zowel instaat voor het aanleveren van de bestanddelen, het produceren zelf, als het afnemen van de producten, maar in dat geval treedt de uitgebreide antikartelwetgeving in werking, en wordt dat toch bestreden.

Let wel op: dit is geen pleidooi voor antikartel- en antitrustwetgeving, want ik ben daar nog niet uit, maar wel een argument ter afschaffing van het huidige verbod op koppelverkoop. Niets meer, niets minder.

Dit commentaarstuk verscheen ook bij het Leuvense Liberaal Vlaams Studentenverbond en op de metablog In Flanders Fields.

Meer over de iPhone in België op www.iphone.mobistar.be.

11 Reacties:

At 22:57 Anoniem said...

"Ik noem natuurlijk ook niet Vandermaelen of Vankrunkelsven, en mijn inkomen hangt ook niet af van de hoeveelheid legislatieve diarree die ik maandelijks door mijn darmen weet te jagen."

NICE!

 
At 23:01 Anoniem said...

"Nu de iPhone-rage al ietwat getemperd is, het dingetje is immers al meer dan één jaar wereldwijd in circulatie, waag ik mij ook aan een kort tekstje over dat toestel."

DEROECK, niet zwanzen hé! De iPhone was bij Mobistar onmiddellijk uitverkocht en iedereen wacht nog vol ongeduld op het bijvullen van hun voorraad. Het is niet dat gij wekenlang het mooi weer gaat maken in de Estados Unidos en fuck you zegt tegen alles wat in die periode in België gebeurde, dat ge nu moet komen clameren dat de iPhone-rage voorbij zou zijn. In België alvast nog niet!

 
At 23:04 Anoniem said...

Bonte... Vandermaelen... Vankrunkelsven

Wat heb jij toch tegen de SP.A? ;-)

 
At 16:33 Anoniem said...

Het verbod op de koppelverkoop is wel degelijk een middel om de consumenten te helpen en zij zijn wel degelijk maar al te vaak het slachtoffer van malafide praktijken vanwege de grote multinationals. Als Dexia bijvoorbeeld enkel nog maar bankrekeningen aanbiedt aan personen die ook alle verzekeringen bij hen nemen, dan maken zij zo de kleine zelfstandige verzekeringsmakelaars kapot, of de kleinere banken die enkel op rekeningen overleveren. Het is jammer dat dit gadget in België 400 euro meer kost dan het zou mogen, maar als ik alles op de kop neem, doet dat verbod op koppelverkoop meer goed dan kwaad.

 
At 20:20 Anoniem said...

@Thomas:

een blog-post van George Reisman (één van de knapste opvolgers van Ludwig Von Mises):

Competition, European Style
---------------------------

The New York Times reports that the European Commission has “ordered Microsoft to disclose secret code in Windows XP needed by rivals to allow them to write programs that work properly with Windows. And it required the company to introduce a second version of Windows XP with its audio and video player removed.”

The European Commission is also reported to be drafting a ruling that will require the world tennis champion Roger Federer to share the secrets of his play with rivals, to enable them, for example, to better integrate their returns with his serves.

In still another development, the European Commission is reported to be contemplating barring the sale of automobiles and other motor vehicles equipped with radios, CD players, or video players. The ruling is held to be necessary to preserve the separate markets of the suppliers of these devices and not allow them to be monopolized by automakers.

http://georgereisman.com/blog/2006/09/competition-european-style.html

 
At 20:37 Anoniem said...

@Thomas:
1.Als Dexia een totaalpakket tegen een lagere prijs zou aanbieden, waarom zou dat nefast zijn voor de consument? Hij kan nu kiezen wat hem het beste past.

2.Uw medelijden met de kleine zelfstandige is aandoenlijk, maar geen reden om efficiënte multinationals te straffen en inefficiënte zelfstandigen te belonen. Tenzij u niets geeft om onze huidige en toekomstige levensstandaard natuurlijk...

 
At 21:06 Anoniem said...

Beste Vincent,

antitrustwetgeving is volkomen nutteloos en schadelijk, maar de afschaffing ervan zou een miljardenindustrie doen instorten. Laat ons hopen dat de geesten snel evolueren op dit vlak.

Kort gezegd moet men het begrip "competitie" interpreteren als "vrijheid van toetreding tot de markt", en niet zoals het nu wordt geïnterpreteerd.

 
At 21:06 Vincent De Roeck said...

@ Pieter en Simon:

Ik neig ook eerder naar het anti-verbodkamp op vlak van kartels en trusts omdat kartels en trusts per definitie ruimte laten aan nieuwe spelers als hun prijzen kunstmatig hoog zijn. Maar inzake inelastische goederen en overheidsgunsten kan de markt hier misschien "falen", niet écht falen want niemand heeft überhaupt recht op goedkope producten, maar wel "falen" in de zin dat burgers duurdere producten gaan moeten aankopen dan nu het geval is onder het strikte mededingingsrecht.

 
At 13:42 Anoniem said...

Ik 'noem' natuurlijk ook niet Vandermaelen of Vankrunkelsven, is verwarrend: wil je die mensen niet noemen, of bedoel je te zeggen dat jijzelf niet zo 'heet'?

 
At 03:22 Anoniem said...
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.  
At 03:23 Anoniem said...

In mijn ogen is het nog altijd een vorm van koppelverkoop.

 

Een reactie posten