For our heritage and freedom ! Home | About | Contact | Vincent De Roeck | Liberty Quotes | The Free State | In Flanders Fields | Nova Libertas | Feeds |

Seminario Mises 2008

Van 3 tot 5 oktober laatstleden was het idyllische Noord-Italiaanse kuststadje Sestri Levante het decor voor de vijfde editie van het “Seminario Mises” van het Istituto Bruno Leoni. Onder een warm zonnetje en een blauwe hemel trokken een honderdtal vrijdenkers uit de vier windstreken zich terug in een oude Palazzo om er over concurrentie, regulering en anti-trustwetgeving te discussiëren. Vlaanderen was met zijn zes deelnemers, allemaal leden of oud-leden van het LVSV, goed vertegenwoordigd en ook het Vlaamse ultra-liberale radicalisme was niet meteen misplaatst in dat gezelschap, temeer daar de op praktijk gerichte thematiek van deze bijeenkomst ook aardig wat rechts-conservatieven en etatistische liberalen had aangetrokken. Gelukkig werd het geheel in goede banen geleid door notoire libertariërs als de professoren Carlo Lottieri van Sienna, Jean-Pierre Céty van Aix-Marseille en Adriano De Benedetti van Turijn, en de immer betrouwbare peetvader van het Italiaanse libertarisme, de jonge IBL-directeur Alberto Mignardi, zodat het ideologische evenwicht uiteindelijk probleemloos bewaard bleef en er al bij al aan de basisprincipes van de vrijheidsfilosofie niet wezenlijk geraakt werd. En ook professor Victoria Curzon-Price van de universiteit van Genève - de gewezen voorzitster van de Mont Pélerin Society - droeg daar met haar uitermate actieve aanwezigheid zeker haar steentje toe bij.

Naast de voorstelling van negen onderzoekspapers door universitaire assistenten, denktankmedewerkers en overheidsonderzoekers, en de wederwoorden van evenveel libertarisch georiënteerde academici en activisten, zoals Ronald Cass van Boston University (administratieve monopolies), Wayne Crews van het Amerikaanse “Competitive Enterprise Institute” (concurrentiebevordering in de telecomindustrie), William Shughart van de universiteit van Mississippi (monopolies in de kapitaalmarkten), Remigijus Simasius van het Litouwse “Free Market Institute” (concurrentiewetgeving en overheidsbureaucratie), Pippo Ranci van de universiteit van Milaan (consumentenbescherming), Simon Evenett van de universiteiten van Michigan en Sankt Gallen (internationale vrijhandelsakkoorden), Alberto Pera van de advocatenbalie van Milaan (economische hervormingen via Europese rechtbanken) en Brandon Petelin van de “London School of Economics” (anti-monopoliewetgeving), stond er ook nog een paneldiscussie op het programma over de kredietcrisis onder moderatorschap van Daniel Schwammenthal, de financiële redacteur van de “Wall Street Journal Europe”, tussen Antonio Foglia, de CEO van de “Banca del Ceresio”, Giampaolo Galli, de CEO van de verzekeringskoepel ANIA, Lorenzo Bernaldo de Quiros, vennoot van de consultancyfirma “Freemarket International” en professor Alessandro Penati van de Katholieke Universiteit Milaan.

Maar uiteindelijk waren het toch vooral de netwerkmogelijkheden ter plaatse, de zon en de zee, het “indian summer”-gevoel, de exquise lunches en diners, o.a. in een lokaal Michelin-restaurant waar George W. Bush kind aan huis zou zijn, en de nachtelijke sorties in het nabijgelegen Portofino die van dit weekend andermaal een schitterende ervaring gemaakt hebben. Zonder daarom natuurlijk enige afbreuk te willen doen aan de intellectuele oefeningen en interessante denkexperimenten van het IBL-seminarie zelf of aan de ronduit magistrale speeches van een professor Stephen Littlechild van Cambridge University, die onder het premierschap van Margaret Thatcher verantwoordelijk was voor de privatiseringen van de Britse overheidsbedrijven, of van een professor Vito Tanzi van de InterAmerican Development Bank, die onder de eerste regering van Silvio Berlusconi een viertal jaren minister voor economie was en daarvoor carrière wist te maken binnen het Internationaal Monetair Fonds, of van een professor William Niskanen wiens onnavolgbare staat van dienst binnen de libertarische academische wereld hem uiteindelijk het voorzitterschap van het prestigieuze Cato Institute opleverde, of van een professor Nikolay Nenovsky die al meer dan tien jaar deel uitmaakt van de “governing board” van de Bulgaarse Nationale Bank. Dit alles maakt dat ik nu al uitkijk naar de zesde editie van dit Mises-seminarie en het thema “innovatie en vrije markt” in september.

Afspraak dus volgend jaar voor nog meer praktisch libertarisme!

Meer over dit jaarlijks seminarie op www.brunoleoni.it.

4 Reacties:

At 12:57 Anoniem said...

Amai Vincent, ziet er inderdaad mooi en zomers uit. En met je zwart kostuum lijk je op je foto zelfs op een Italiaan ;-) Sjieke dingens hoor.

 
At 14:47 Anoniem said...

Behalve de onwerkzaamheid van overheidsge- en -verboden, is er, nog belangrijker, natuurlijk ook het *perverse* effect van het verbod.

Door zijn ingrijpen met verbod als nu, op zijn best stompzinnig maar daarom niet minder kwalijk, poogt de Staat de markt belangrijke informatie te onthouden. De Staat legt door zijn verbod de vrije informatiestroom aan banden, en frustreert zo het zelfherstellend vermogen van de markt.

Om nog maar te zwijgen van de overige 'onbedoelde' gevolgen die het plaatje vervolledigen.

Onder meer de schade die de overheid door haar dwaze ingrijpen aan (nog) gezonde bedrijven toebrengt, zodat ook die worden meegesleurd in de val.

Geen nood: ook daar is een 'oplossing' voor: nog meer overheidsingrijpen!

Wie bovenstaande iets uitvoeriger maar toch beknopt (in het Engels) uitgelegd wil zien, kan bijvoorbeeld terecht bij:

Art Carden & Robert P. Murphy, "The SEC Short Sells Us Down the River", op LRC, October 10, 2008. (http://www.lewrockwell.com/orig3/carden3.html)

Voor een toegankelijk overzicht van de onderliggende achtergronden, kunnen belangstellende terecht in het onvolprezen:

Henry Hazlitt, Economics in One Lesson (206 p. ISBN 9781933550213 (hb)); trouwens ook elektronisch beschikbaar en zo vrij te raadplegen (http://jim.com/econ/).

 
At 14:56 Vincent De Roeck said...

Interessante links Bart. Van Art Carden heb ik afgelopen zomer zelfs nog les gehad in Philadelphia en Hazlitts boek staat niet voor niets op mijn boekenplank.

 
At 16:10 Anoniem said...

Was tof weekendje hé!
Alleen jammer dat ik misschien iets te weinig meegedaan heb...

 

Een reactie posten