For our heritage and freedom ! Home | About | Contact | Vincent De Roeck | Liberty Quotes | The Free State | In Flanders Fields | Nova Libertas | Feeds |

Blue ribbon anti-censorship campaign

Omwille van de toenemende inbreuken op het recht op vrije meningsuiting door zowel de Belgische als door tal van buitenlandse overheden en omwille van de verwoede pogingen van hen om een echte gedachtenpolitie in het leven te roepen, heeft de auteur van deze weblog, Vincent De Roeck, besloten om zich aan te sluiten bij de "Blue Ribbon Anti-Censorship Campaign" die uitgaat van de "Electronic Frontier Foundation." De beginselverklaring van deze campagne werd door deze blog dan ook onderschreven in eer en geweten. Aan de "slippery slope" van de immer groter wordende overheidsbemoeienis inzake de uitholling van onze meningsvrijheid dient ten stelligste een einde gesteld te worden, zeker en vast op internetvlak. De EFF vraagt niets anders dan het absolute respect voor deze vrijheid die gegarandeerd wordt door de grondwet van elke westerse democratie alsook door elk internationaal of supranationaal mensenrechtenverdrag. Het internet was altijd het schoolvoorbeeld van vrijheid en deregulering. Dit moet ook in de toekomst zo blijven. De overheid, elke overheid, moet zijn handen afhouden van het internet. Staatsingerentie op het World Wide Web : no pasaran!

De beginselverklaring van de EFF bestaat uit een aantal onvoorwaardelijke eisen zoals het recht om anoniem te mogen bloggen, het recht om bronnen niet te hoeven bekendmaken, het recht op selectie van alle blogteksten (inclusief het toelaten van reacties van derden), het recht op "eerlijk" gebruik van intellectueel eigendom van anderen, het recht om zijn blog te beschermen tegen overheidsacties, het recht om vrij over verkiezingen te mogen schrijven en het recht op vrije toegang tot digitale media.




Ik sta volledig achter al deze eisen omdat ze de essentie van de vrijheid van meningsuiting op het internet op exemplaire wijze weten te omvatten. Wel moet ik er - mij baserend op eigen ervaringen - een aantal kanttekeningen bijmaken. Vooreerst is de eis voor anonimiteit op mij niet van toepassing. Ik publiceer mijn blog immers in eigen naam. Daarnaast geef ik steeds de bronnen weer van de door mij overgenomen teksten, temeer daar nagenoeg al mijn bijdragen voor 100% van eigen makelij zijn. Hetzelfde geldt dus op het niveau van "intellectueel eigendom". Het recht op een eigen mening is zo cruciaal in een democratisch bestel dat elke beknotting van dit recht het miskennen van de individuele vrijheid in zijn totaliteit impliceert. Enkel in totalitaire dictaturen is de mening van het individu van geen tel.

Met dank aan de Electronic Frontier Foundation.

Meer informatie over deze organisatie op www.eff.org.

3 Reacties:

At 17:04 Anoniem said...

Sinds de restyling van je blog blijft er van "ik schrijf bijna 100% van de teksten op mijn blog zelf" niet veel meer over. Tenzij je begint de door jou gekozen plaatjes en de door jou gekozen teksten van anderen erbij gaat rekenen.

Een korte rekening geeft weer dat net geen 85% van alle teksten op je blog echt volledig van jou zijn. Geen kritiek, gewoon een vaststelling. Het stoort ook niet echt. Maar 15% afwijking is geen "bijna" niet meer ...

 
At 16:18 Anoniem said...

Anoniempje, wat is de meerwaarde van dit soort kritiek? Vincent De Roeck's blog is véél meer een toonbeeld van degelijke teksten dan 99% van de andere blogs. De meeste bloggers maken zich er van af met wat ultra-korte commentaartjes over de actualiteit of met het copypasten van een aantal links naar andere artikels. Vincent schrijft ofwel zelf lange teksten, ofwel herwerkt hij die van anderen, maar deze blog staat, in tegenstelling tot de meeste anderen, wel garant voor kwaliteit.

 
At 18:05 Anoniem said...

Even terug on-topic met deze nieuwsflash van Amnesty International.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft zijn vijfenveertigste verjaardag aangegrepen om een wereldwijde campagne tegen overheidscensuur op het internet te lanceren. 'De tijd dat internetgebruikers volledige vrijheid genoten, is voorbij', schrijft de organisatie. 'De overheidscontrole op websites, zoekmachines en e-mail neemt hand over hand toe, en regeringen censureren en vervolgen gebruikers die hun mening online publiceren.' Hoewel met name de onderdrukking door de Chinese overheid veel aandacht krijgt, zijn landen als Tunesië, Israël en de Malediven volgens de organisatie minstens zo verdacht. In Egypte haalde deze week politiek activist Alaa Abdel-Fattah het nieuws, die via uit de gevangenis gesmokkelde briefjes zijn blog draaiend probeert te houden. Ook bedrijven moeten volgens Amnesty op hun verantwoordelijkheid gewezen worden: 'Microsoft helpt met repressie, censuur en de schending van fundamentele rechten; Google steunt de onderdrukking van vrije meningsuiting en Yahoo draagt bij aan de vervolging van dissidenten.'

Microsoft-topman Bill Gates en Chinees president Hu Jintao Amnesty heeft in het kader van de actie de site irrepressible.info online gezet. Bezoekers kunnen petities tekenen, en ook het met voorgebakken stukjes javascript online zetten van informatie die in sommige landen verboden is, wordt aangemoedigd. Onder de kop 'Someone doesn't want people to read this' probeert Amnesty gecensureerde informatie toch zo vaak mogelijk online te krijgen, met als doel om 'politieke censuur in cyberspace te ondermijnen'. Ook de conceptbrieven, een actiemiddel waarmee Amnesty International al vele jaren aan de weg timmert, ontbreken niet, zodat internetters naar hartelust druk op politieke en zakelijke zwaargewichten kunnen proberen uit te oefenen. Diverse bedrijven verdedigden zich direct tegen de aantijging dat hun winst belangrijker was dan hun principes. Yahoo-voorman Alex Laity liet aan de Britse krant The Observer weten dat 'Yahoo elke vorm van bestraffing voor het uiten van een mening veroordeelt, zowel in China als in de rest van de wereld.' Opmerkelijk genoeg spreekt hij zich daarmee niet tegen censuur uit. Onder verwijzing naar rechtsextremistische sites liet Google eerder ook al weten dat censuur niet altijd te vermijden is.

 

Een reactie posten