For our heritage and freedom ! Home | About | Contact | Vincent De Roeck | Liberty Quotes | The Free State | In Flanders Fields | Nova Libertas | Feeds |

Het geo-libertarisme van Thomas Paine

Het geo-libertarisme is een politieke filosofie die ervan uitgaat, net als alle andere varianten en tradities binnen het libertarisme, dat elk individu het exclusieve recht bezit op de vruchten van zijn arbeid. Dit staat steeds in schril contrast met de productiemiddelen die de gemeenschap of het collectief in bezit hebben. Geo-libertariers steunen met andere woorden wel het privaat eigendom, maar met een aantal nuances en inperkingen. In tegenstelling tot de zogenaamde royalistische libertarische strekkingen, stellen geo-libertariers dat grond gemeen goed dus eigendom van de gemeenschap is, en dat grond op zich nooit privaat eigendom kan zijn en/of worden.

Daarom is de geo-libertarische idee gestoeld op een huurprijs, zeg maar een soort landtaks, die elk individu aan de gemeenschap moet betalen in ruil voor het exclusieve gebruiksrecht over een stuk grond. Geo-libertariers gaan ervan uit dat elk privaat eigendom an sich het product is van arbeid en dat "grond" daarvan nooit een rechtstreeks gevolg kan zijn. Grond wordt immers niet gegenereerd door menselijke arbeid, en bijgevolg kan grond nooit rightfully beschouwd worden als individueel toe-eigenbaar eigendom.

Geo-libertariers verdedigen in het algemeen de idee van grondhuurprijzen ten voordele van de gemeenschap via een enkele belasting op grondwaarde. "Men did not make the earth. It is the value of the improvements only, and not the earth itself, that is individual property. Every proprietor owes to the community a ground rent for the land which he holds." Deze ideologie vindt zijn oorsprong in het boek Common Sense van Thomas Paine.

Deze voorstelling werd ook gepubliceerd in The Free State.

Meer over deze persoon op www.thomaspaine.org.

3 Reacties:

At 16:43 Anoniem said...

Sorry Vincent, maar op deze manier kun je alles verdedigen. Het libertarisme leek me een leuke algemene filosofie, maar met al die nieuwe strekkingen, weet ik het niet meer.

 
At 00:18 Anoniem said...

Voorts zou ik willen opwerpen dat agorisme wel een vorm van links libertarisme is, maar wél eigendom erkent in de absolute zin, en dat geolibertarisme dan wel grondeigendom illegitiem acht, maar wel kapitalistisch is.

 
At 21:35 B said...

Mw, misschien ben ik wat laat met reageren... Maar het gaat er in feite niet om dat mensen die grond bezitten de gemeenschap iets verschuldigd zijn. Het gaat erom dat een vrij mens gratis over zijn deel van de aarde kan beschikken. Geo-libertariers geloven in volledig vrije handel tussen mensen, maar dan wel met het startpunt dat we gelijke rechten hebben op de aarde.

Als 3 mensen aanspoelen op een onbewoond eiland, hebben ze gelijke rechten op het land. "Gewone" libertariers zijn van mening dat ze hiermee onvoorwaardelijke eigenaars van het eiland zijn. Dit betekent dat een vierde persoon die aanspoelt in feite hun slaaf is. Ze kunnen hem immers zoveel huur vragen als ze willen voor een plek om zijn hutje neer te zetten.

Ook Locke erkende dit probleem overigens al: google maar eens op Lockean Proviso.

De hoofdelijk verdeelde grondwaardebelasting stelt ons allemaal in staat om, als we dat willen, gratis te beschikken over onze plek op aarde. Het is geen middel om een overheid in staat te stellen om feest te vieren ofzo. Dit is de reden om de term geo-libertarisme te gebruiken. Georgisme is een vergelijkbare overtuiging, maar legt minder de nadruk op een zo klein mogelijke overheid.

 

Een reactie posten