Zoals iedereen in de Brusselse bourgeoisie liep Jacques Brel school aan het eentalige Franse College Saint Louis de Bruxelles waar ook andere prominente flaminganten zoals Wilfried Martens, Gaston Eyskens en de Saksen-Coburgs hun kinderen naartoe sturen. Nadien kon hij als directeur aan de slag in een bedrijf van zijn vader en begon hij liedjes te schrijven in het Frans. De oernederlandse Brusselse ket transformeerde helemaal tot Gallische voorman in de strijd tegen de Flaminganten. Zijn liedje Les Flamingants werd een evergreen in de Waalse salons. Brel verweet collectief Vlaanderen zijn collaboratieverleden, zijn ongebreideld egoisme ten aanzien van zijn unitaire staat en zijn voorbijgestreefd katholicisme.
Het Waalse establishment geeft hier weer blijk van zijn mobilisatiekracht en indoctrinatiesucces. Hun onderdanen hebben goed gekozen. De grootste Belg aller tijden in de ogen van de verpauperde Walen is een ex-Vlaming, een Brusselaar en een overtuigde Belgicist. Dat hij met zijn foto's met eeuwige sigaret jarenlang aangezet heeft tot roken en alzo bijgedragen heeft aan de verloedering van onze jongere generaties, schijnt daar in de ogen van de Walen niets aan te veranderen. De hoofdreden hiervan volgens de commentatoren op RTBF-VRT is dat men overal in de wereld denkt dat Brel een Fransman is en dat we alzo voor eens en altijd met die foutieve idee-fixe komaf hebben gemaakt. We gebruiken een dergelijke wedstrijd om te bewijzen dat we bestaan. De zieligheid ten top gedreven. We zijn een volk zonder verhalen geworden.
Kortom, Wallonie geeft hiermee ook duidelijk te kennen niets te moeten weten van die boerkes uit het noorden en hun verdere plannen om Belgie verder op te splitsen. Hun "grootste Belg" spreekt Frans (hun gemarginaliseerde taal), woont in Brussel (hun gestolen hoofdstad), is uitgesproken Belgicistisch (hun verloren land) en is anti-Vlaams (hun gemuilkorfde vijand). Iedereen wacht de komende ronde van staatshervormingen met ingehouden adem en vol spanning af. Voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis hebben we terug een vijand met open vizier aan onze zuidergrens. Reserveer dus alvast maar ergens een veld om het zoals vroeger met de goededag uit te vechten!
Deze reactie verscheen ook op het forum van De Grootste Belg, alsmede op tal van andere internetfora.
Meer over deze zanger op www.jacquesbrel.be.
5 Reacties:
- At 14:31 Anoniem said...
-
Als ik een stapje achteruit zet en nadenk over de hele internationale draagwijdte van dit spel, kom ik tot de volgende bedenking: waarom herleiden juist zovele Vlamingen de evaluatie van "de grootste Belg" tot de vraag wie het meest hulpvaardig is geweest tegenover zijn medemens, en zich het meest belangeloos heeft ingezet, m.a.w. tot een puur ethische kwestie? We verkiezen namelijk niet de deugdzaamste westerling, of de meest verdienstelijke mens van onze streken, of de beste wereldverbeteraar, of wat dan ook, we verkiezen de grootste BELG, die zich precies als BELG onderscheidt van zijn buitenlandse collega-grootsten!
De vraag lijkt me dus niet te zijn hoeveel melaatsten Damiaan heeft geholpen, en of hij wel meer belangeloos handelde dan Daens of Janssen, en of Vesalius zijn leven wel heeft geriskeerd voor zijn ideaal, en hoeveel Merckx niet verdiend heeft met zijn prestaties, maar wel in welke mate deze mensen hebben bijgedragen tot de "grootheid" van ons land (welke die grootheid ook moge wezen) ! Alleen met die vraag voor ogen kunnen we begrijpen hoe de Amerikanen, Engelsen, Duitsers, Fransen, ... tot hun "grootste" kwamen.
Dit betekent niet dat we ons moeten beperken tot politieke figuren, verre daarvan, maar wel dat we ons niet exclusief moeten laten leiden door ethische argumenten.
Naar mijn gevoel moet "de grootste Belg" dus in de eerste plaats Belg zijn, ten tweede een zo breed mogelijke beroemdheid genieten binnen het hele land en vervolgens ook erbuiten, en tenslotte op ŽŽn of meerdere niveaus, in binnen- en vervolgens buitenland, kunnen doorgaan als zo groot mogelijk symbool van ons land, meer bepaald van de bijzonderheid, eigenheid, uniciteit, grootheid ervan.
Men merke op dat een figuur als Damiaan daarmee niet wordt uitgesloten. Maar Merckx en Brel evenmin (respectievelijk nog minder). In tegenstelling tot de meeste andere genomineerden. Dat de 3 voornoemde kandidaten elk op hun manier reuzegroot zijn, staat buiten kijf. Rest ons dus enkel nog de vraag bij wie van deze 3 de "grootheid" het meest verbonden is met Belgi‘. Welke van deze drie grootheden is m.a.w. het minst denkbaar zonder zijn Belgische afkomst? Lijkt dit niet haast een retorische vraag? - At 14:32 Anoniem said...
-
Hitler stond ook een tijdlang symbool voor zijn land en had een internationale uitstraling,
Hopelijk krijgt hij nooit het predikaat "Grootste Duitser". - At 14:32 Anoniem said...
-
Voor de eventuele onwetenden...BREL is niet enkel in Franrijk bekend maar over de hele wereld...elke grote heeft zijn numers overgenomen..Bowie, Sinatra enz...enz...
Luister naar de teksten fantastich en steeds actueel...Bekijk zijn leven...bekijk z'n latste jaren ...bekijk z'n einde...bekijk z'n begraafplaats...
echt alles uitzonderlijk...was fils ˆ papa bij geboorte...maar heeft z'n eigen wereld gere‘erd... - At 14:33 Anoniem said...
-
nouw, ik geef eerlijk toe dat Brel in indergeval bij de top 3 past.
Damiaan nummer 2 en Brel nummer 1.
maar ik heb nog niet gestemd!
ik denk dat het gedaan is met Brel.
niemand zegt er meer iets over...
dus ik zal Brel steunen!
Brel is de Belg en niemand anders.
allee, Damiaan is ook een Belg.
maar Brel heeft iets meers van een Belg, en daar gaat het juist om. niet wie er het snelst heeft gekoerst, niet wie er mooie schilderijen heeft gemaakt hier in Belgi‘... maar wie de grootste Belg is... - At 14:34 Anoniem said...
-
Ik begrijp dat sommige aspecten van Brel's persoonlijkheid op het eerste gezicht voor de borst stuiten. Maar laten we toch even kritisch nadenken:
- Brel heeft zich letterlijk en figuurlijk kapot gerookt en gezopen.
Dus Brel heeft eigenlijk ——k zijn leven gegeven voor zijn grootheid? Of waar ligt precies het verschil?
- Brel had onvoldoende voor Nederlands.
Dat had hij ook voor zang! En heb je al eens nagekeken hoeveel "grote" Belgen onvoldoende haalden op school voor Frans? Dat kan toch geen criterium zijn!
- Hij liet vrouw en kinderen achter, om zichzelf te kunnen profileren.
Om zichelf in hun "grootheid" te profileren, hebben wel meer van de allergrootsten datgene achtergelaten wat hun het meest dierbaar was. Moet ik voorbeelden geven? Misschien is dat juist een teken van hun grootheid!
- Hij kwam van armoede terug naar Belgi‘.
Naar zijn roots dus. Wat is daar tegen?
- Nadat hij het hier 'gemaakt' had, kocht hij een vliegtuig en een boot, en liet Belgi‘ terug voor wat het was.
Brel heeft zich op zeker ogenblik inderdaad teruggetrokken uit het artiestenleven, juist omdat hij tŽ groot werd. (Pater Damiaan bv. verliet Belgi‘ al v——r hij het hier 'gemaakt' had.)
Geloof me, Ludo, van Brel zul je nog horen, ook als Belgi‘ zelf al lang niet meer bestaat. Dan zal Brel er zijn om de mensen aan de hele bijzonderheid van dat "land in de kering" en zijn volk te herinneren, het te verpersoonlijken, uit te beelden en te bezingen. En dat zullen Pater Damiaan of Janssen hem niet nadoen, laat staan Rubens, Mercator of Vesalius. Dat maakt Brel tot de Grootste BELG.