For our heritage and freedom ! Home | About | Contact | Vincent De Roeck | Liberty Quotes | The Free State | In Flanders Fields | Nova Libertas | Feeds |

CIA-foltervluchten en de pitstop Europa

De afgelopen dagen en weken werd Europa plots opgeschrikt door een nieuwe anti-Amerikaanse mediaheisa naar aanleiding van eventuele landingen van vermeende foltervluchten op Europees grondgebied. Vooral Duitsland en Groot-Brittanië werden hiervoor door de paparazzi aansprakelijk gesteld. Het anti-Amerikaanse journaille deed zijn werk en tal van politici werden aan de schandpaal genageld. Het verzamelen van bewijzen, was duidelijk van minder (nieuws)belang dan het beschuldigen van jan en alleman. Een nieuwe situatie dus om mij weer eens te schamen "Europeaan" te zijn.

De CIA zou burgervliegtuigen charteren om terreurverdachten via Europese luchthavens naar landen te transporteren waar martelingen de officieuze regel zijn, zoals Israël, Egypte en Jordanië. Ook naar hun eigen militaire basis van Guantanamo Bay op Cuba vertrokken reeds ettelijke van die vliegtuigen. Deze doodseskaders krijgen tonnen kritiek te verwerken vanwege de schijnbaar geschokte Europese leiders terwijl ze hiervan reeds lange tijd weet hebben en dit zelf nooit naar buitengebracht hebben durven brengen. Als het op inlichtingendiensten aankomt, blijft de EU nog steeds de slippendrager van de VS.

Ik keur dergelijke praktijken ten stelligste af maar dit debat gaat al lang niet meer over martelingen maar over de nieuwe verstandhouding tussen het oude Europa en het eeuwige Amerika. Om de VS te behagen en Amerikaanse investeringen naar de EU te halen, keurde de Europese Unie Paul Wolfowitz goed als voorzitter van de Wereldbank, stuurde de EU toch troepen naar de Golf (weliswaar vermomd als logistieke steun of training) en werden CIA-vluchten ongecontroleerd toegelaten op onze vliegvelden. Na de onthullingen in een Amerikaanse krant tracht het laffe achterbakse Europese establishment de zwarte piet door te schuiven naar de Verenigde Staten, een land dat volgens mij in zijn geschiedenis nooit 6 miljoen mensen louter omwille van hun godsdienst uitgemoord heeft.

Foltering is uit den boze maar de lafheid van de EU is ook niet te bejubelen. Het is te simpel om alle verantwoordelijkheid voor dergelijke wantoestanden op de schouders van één land te leggen. Het merendeel van de VN-lidstaten heeft zich ooit wel aan martelingen schuldig gemaakt, en meestal zelfs na het onderschrijven van het VN-protocol.

Ik blijf het frappant en zielig vinden voor de westerse wereld dat we mak blijven tot de media ons met de neus op de feiten drukt. In Darfoer werden de mensen al jarenlang afgeslacht door de Arabische milities zonder dat er een haan naar kraaide, maar na de eerste mediabeelden kon de hulp niet snel genoeg op gang komen. Net of landen met ambassades in Khartoum deze situatie niet al jaren kenden? Wij zijn niet naïef. Dergelijke foltervluchten zijn al jaren schering en inslag maar pas nu wordt het establishment voor de ogen van de camera wakker en neemt het maatregelen die onnuttig zijn omdat ze geen zoden aan de dijk brengen. Ze scheppen gewoon een illusie dat ze ingegrepen hebben terwijl ze dit al lange tijd geleden hadden moeten doen. Dergelijke leugens en bedrog behoort stilaan tot het Europese gemeengoed en niemand die dat inziet. We graven al jaren ons eigen graf als democratie.

België bleef - voorlopig - echter gespaard van dergelijke vluchten. Ik kan dit begrijpen en heb er zelfs een verklaring voor. Ten eerste kent België een anti-Amerikaans regime dat alles doet om Washington te tarten. Verder is België het enige land in de wereld met een "universele competentie" als het op mensenrechten aankomt, d.w.z. dat elke misdadiger tegen de mensheid in België berecht kan worden. Men heeft - als gevolg op de uitholling van deze wet door klachten tegen Sharon (de premier van Israël), Bush (de president van de VS) en Yerodia (de minister van Buitenlandse Zaken van Kongo) - dit aangepast waardoor de wet niet meer van toepassing is tenzij er een Belgische connectie zou bestaan. Moesten deze vliegtuigen ooit landen in België, heeft de antisemitische anti-Amerikaanse beweging weerom de mogelijkheden om een dergelijk nieuw mediacircus te beginnen tegen buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders. Dat is wel het laatste wat men in Washington wil, een ruzie met de "grootmacht" België.

Ondertussen wassen onze politici hun handen als Pontius Pilatus in de onschuld. Ecce Homo en dat brengt ons terug naar de echte problemen van onze politici, het adoptierecht voor homofielen. Als dat niet belangrijker is dan wat gemartelde Arabieren?

Deze tekst verscheen ook op het forum van Amnesty International.

Meer over deze foltervluchten op www.amnesty-vlaanderen.org.

4 Reacties:

At 19:23 Anoniem said...

Wereldwijd worden mensen onwettig opgepakt, ontvoerd, getransporteerd, gevangen gezet of uitgeleverd aan landen waar ze gefolterd of mishandeld worden. De CIA tracht deze praktijken, ook wel rendition genoemd, te maskeren door veelvuldig gebruik te maken van private luchtvaartmaatschappijen en dekmantelbedrijven. Een nieuw rapport van Amnesty International geeft een uitvoerig overzicht van vluchten die geassocieerd worden met onwettig transport van spookgevangenen.

Het rapport Below the radar: secret flights to torture and 'disappearance' toont aan dat de CIA bewust wetgeving omzeilt om te vermijden dat hun vluchten kenbaar gemaakt moeten worden aan de luchtvaartautoriteiten. Het rapport somt tientallen bestemmingen op waar vliegtuigen die geassocieerd worden met illegaal transport van gevangenen geland of opgestegen zijn. Private luchtvaartmaatschappijen die toestemming hebben om te landen op Amerikaanse militaire luchtmachtbasissen worden in het rapport bij naam genoemd.

Amnesty beschikt over gegevens van bijna 1.000 vluchten die een directe link hebben met de CIA en vooral het Europees luchtruim hebben aangedaan. Deze vluchten werden uitgevoerd met vliegtuigen die permanent gebruikt werden door de CIA via dekmantelbedrijven. Daarnaast zijn er gegevens van ongeveer 600 andere vluchten, uitgevoerd met vliegtuigen die af en toe gebruikt werden door de CIA. Tot deze tweede categorie behoort ook de Gulfstream III met registratienummer N829MG die een tussenlanding maakte op de luchthaven van Deurne.

Voorts analyseert het rapport nieuwe informatie over spookgevangenissen. Amnesty heeft drie mannen uit Jemen kunnen interviewen die recent werden vrijgelaten na een twee jaar durende nachtmerrie in vier verschillende spookgevangenissen. Hun getuigenis suggereert de mogelijkheid dat ze gevangen zaten in Centraal- of Oost-Europa.

Muhammad Al-Assas, Muhammad Bashmilah en Salah'Ali Qaru verbleven 13 maanden op een geheime locatie voordat ze in mei 2005 terug naar Jemen gevlogen werden. Vorige maand werden ze uiteindelijk vrijgelaten.

"De spookgevangenis verzette hemel en aarde om de locatie verborgen te houden, maar indirect bewijsmateriaal zoals klimaat, gebedsschema's en vluchttijden doen vermoeden dat ze in Centraal of Oost-Europa gevangen zaten", zegt Eva Berghmans van Amnesty International. "Maar zonder verder onderzoek en informatie van de Amerikaanse regering en Europese autoriteiten is het onmogelijk om de exacte locatie te bepalen. Door een massale doofpotoperatie is het onmogelijk te achterhalen hoeveel mensen er het slachtoffer zijn van willekeurige arrestatie, ontvoering, onwettig transport, opsluiting, mishandeling en foltering."

Elk land dat vliegtuigen op haar grondgebied laat landen die gebruikt worden voor onwettige uitlevering van spookgevangenen moet beseffen dat het medeplichtig is aan mensenrechtenschendingen. Hetzelfde geldt voor luchtvaartmaatschappijen die dergelijke vluchten uitvoeren of hun vliegtuigen leasen aan de CIA.

Amnesty vraagt de luchtvaartsector onmiddellijk maatregelen te treffen die het leasen van vliegtuigen voor het illegale transport van spookgevangenen onmogelijk maken. Luchtvaartmaatschappijen zijn zelf verantwoordelijk voor het uiteindelijke gebruik van hun vliegtuigen en daaraan gekoppelde mensenrechtenschendingen.

Amnesty roept regeringen op om vliegtuigen of helikopters die gebruikt worden door inlichtingendiensten expliciet als 'staatsvluchten' te laten registreren, ongeacht of het om civiele vliegtuigen gaat. Het gebruik van het luchtruim of luchthavens voor illegaal transport van spookgevangen moet verboden worden en elk vermoeden van onwettige uitlevering moet onderzocht worden. Ten slotte moeten de volledige draagwijdte van deze praktijken en het lot van alle vermiste spookgevangenen opgehelderd worden.

 
At 15:01 Anoniem said...

Eigenlijk tart dit elke verbeelding... Dit is fascisme.

 
At 15:02 Anoniem said...

Het zou in ieder geval een einde maken aan de schijnheligheid waarmee ze nu overal in de wereld over de mensenrechten preken. Ten andere gedurende decennia hebben ze folteraars opgeleid in de School of the Americas om de Amerikaanse belangen in de regio te beschermen en vandaag besteden ze folteren uit aan bevriende regimes in het Midden-Oosten of Centraal-Azie die niet op een tik meer of minder kijken. Real-politiek heet zoiets zeker? Nu, studies hebben aangetoond dat folteren niet de beste methode is om betrouwbare informatie in te winnen dus zelfs dat is een reden om het niet te doen.

 
At 15:02 Anoniem said...

De schijnheiligheid op dit moment houdt in dat iedereen weet en toegeeft dat martelen verkeerd is. punt. Wie het doet is een verachtelijk wezen. Indien dit 'martelen in geval van nood' zou worden toegelaten, dan is er een soort martelen dat niet verachtelijk is. In bepaalde situaties kan iemand die mogelijk info heeft van een bepaald belang worden gemarteld. Ook perfect een onschuldig iemand. Op dat moment hebben we de morele wetten zodanig geherdefinieerd dat martelen niet meer inherent kwaadaardig is, maar slechts kwaadaardig als het bepaalde vereisten niet ontmoet. En die vereisen zijn bepaalde belangen van de gemeenschap, vooral op vlak van machtsverhoudingen. Het individu dat alle offers moet brengen, aan de grootste ellende, marteling en dood wordt blootgesteld, in naam van het goed van de gemeenschap. Dit is de ware anti-liberale geest. Dit is de regelrechte schending van het individu vanuit collectivistische overwegingen. Het is erger dan fascisme.

 

Een reactie posten