For our heritage and freedom ! Home | About | Contact | Vincent De Roeck | Liberty Quotes | The Free State | In Flanders Fields | Nova Libertas | Feeds |

Wallonië eist het ontslag van McKinsey-topman

De apolitieke Vlaamse denkgroep "In De Warande" heeft vandaag zijn eerste publicatie uitgebracht. Onder de alleszeggende titel Manifest voor een Zelfstandig Vlaanderen in Europa spuien een resem Vlaamsgezinden uit de academische, de industriele en de zakelijke wereld hun kritiek op de Belgische artificiele constructie. Deze denkgroep is geheel partijonafhankelijk, levensbeschouwelijk neutraal en gaat daar ook prat op. Er zijn geen banden met bepaalde Vlaamse politieke groeperingen zoals het Vlaams Belang of de Nieuw-Vlaamse Alliantie. Dit wordt klaarduidelijk aangetoond door de afwezigheid van de handtekening van de openlijke flamingant Freddy Van Gaever die, naast zijn succesvolle luchtvaartcarriere bij DAT, EAT, VLM en VGA, ook Vlaams parlementslid is voor het Vlaams Belang.

In dit manifest maakt deze selecte club, bestaande uit ongeveer 1,500 leden afkomstig uit de Vlaamsgezinde economische finefleur, komaf met het oubollige imago van de secessiestroming in de Belgische samenleving. De beelden van Vlaamse relschoppers en steenwerpende racisten ten spijt, wordt hier aangetoond dat het maatschappelijk draagvlak voor een splitsing van België groter is dan algemeen aangenomen wordt, en dit ook, of zelfs misschien vooral, in de bovenste lagen van de maatschappij. Vlaamsgezindheid is geen brandmerk meer, noch is het uitsluitend een zaak in de marge van het Belgische bestel. Een Vlaams bewustzijn manifesteert zich meer en meer in de hoofden van de economische elite. De voorman van de groep "In De Warande" is immers niemand minder dan de KBC-topman Remi Vermeiren. Ook Trends-hoofdredacteur Frans Crols en professor Matthias Storme behoren o.a. tot dit genootschap.

Daags na de publicatie van het manifest moest de eerste kop reeds rollen. We hadden in België natuurlijk niets anders verwacht. Het werd die van Herman De Bode, de topman van de consultingmastodont McKinsey. Hij had in persoonlijke naam en als voorzitter van VOKA-Brussel het manifest ondertekend maar werd desalnietemin toch tot ontslag gedwongen. McKinsey heeft immers klanten in de drie Belgische gewesten en heeft tal van overheidsopdrachten, ook van Wallonië, waardoor de positie van De Bode onhoudbaar geworden was. Onder druk van het Brusselse en Waalse francofone establishment werd De Bode geslachtofferd op het altaar om beide onderontwikkelde regio's te paaien. Herman De Bode blijft wel nog steeds mede-eigenaar van McKinsey door zijn ongenaakbaar vennootschap. Het moest er nog aan mankeren.

Dit is de allereerste - en hopelijk ook de allerlaatste, maar dat betwijfel ik - keer dat een privaat bedrijf zwikt voor de overheid in België. Lang leve de staatsloze vrijemarkteconomie? Of is dat in federaal België niet mogelijk misschien? We dragen de vrijheid van handelen en mening vandaag samen te grave. De denkpolitie is in België realiteit geworden.

Deze reactie verscheen op een aantal internetfora.

Meer over deze affaire op www.splits.be.

3 Reacties:

At 20:43 Anoniem said...

Een groep Vlaamse toplui uit de economische wereld pleit in een uitgebreid manifest voor het opsplitsen van de Belgische staatsstructuur. Het manifest van de zogenaamde Warande Groep komt er op initiatief van Remi Vermeiren, gewezen topman van de KBC Groep, ??n van de grootste financi?le instellingen van het land. Vermeiren wou gisteren geen commentaar geven op het initiatief.

Vermeiren heeft verschillende mensen - onder de naam Warande Groep - samengebracht rond het idee van een zelfstandig Vlaanderen. Dat resulteerde in een lijvig boek dat een pleidooi vormt voor een zelfstandig Vlaanderen in Europa.

In het volgens betrokkenen goed onderbouwde manifest worden de nadelen van het huidige Belgische staatsbestel opgesomd en wordt aangetoond dat die een rem vormen op de ontwikkeling en het veilig stellen van de welvaart. Het boek verdedigt de stelling dat de kosten van het opheffen van het Belgische model lager zijn dan de instandhouding ervan.

Bekende klachten zijn de complexe staatsstructuur met de versnippering aan bevoegdheden, de politieke compromissen die niet op maat van de betrokken landsdelen zijn en de financiele transfers tussen noord en zuid. "De essentie is voor mij dat Vlaanderen de middelen moet krijgen om gepast te reageren op de uitdagingen die de mondialisering meebrengt. Dat kan alleen met een homogenere taakverdeling", zei een betrokkene gisteren.

Bij het manifest zijn nog andere toplui betrokken: Herman De Bode (topman van McKinsey Belgie), Ren? De Feyter (voormalig gedelegeerd bestuurder van het VEV), Manu Ruys (ex-hoofdredacteur van De Standaard) en Frans Crols (directeur Trends ). Bij de ondertekenaars van het manifest, naar verluidt een vijftigtal prominenten, is onder anderen baron Hugo Vandamme terug te vinden, die commandeur in de Leopoldsorde is.

Opvallend is dat de groep rond Vermeiren geen politici bij het initiatief heeft betrokken. Ze willen tot een "gezond debat" komen over de problematiek zonder dat het in een of ander politiek verdomhoekje wordt geduwd, zegt een betrokkene.

"We hopen dat het initiatief ertoe zal leiden dat de juiste keuzes worden gemaakt op basis van volledige kennis van zaken", zei Herman De Bode in een telefonische reactie. De Bode zegt als individu het initiatief te steunen en niet McKinsey te vertegenwoordigen.

De initiatiefnemers hebben zich voor hun oplossing voor Brussel laten inspireren door het Amerikaanse model in Washington DC. In hun manifest pleiten ze ervoor Brussel uit te bouwen tot Europese hoofdstad. Toch neemt het boek geen standpunt in over de staatsstructuur die het toekomstige Belgie moet aannemen. Er wordt een lans gebroken voor de verzelfstandiging van de regio's, maar het zijn de regio's die moeten uitmaken of Belgie een republiek wordt of een koninkrijk blijft.

 
At 15:46 Anoniem said...

Dit bevestigt 1 ding. De Walen zijn onze vijanden geworden. Ze schuwen niets om ons terecht te wijzen en te sanctioneren. Opdoeken die handel!

 
At 21:11 Anoniem said...

Al dat gezever voegt niets toe aan de discussie. Als Herman De Bode niet aan de verwachtingen van de KLANTEN (in casu de Waalse overheid) voldoet, is het toch normaal dat hij moet opstappen? Of telt dat argument enkel als het niet om de Vlaamse Zaak gaat? Primeert de Vlaamse "ontvooging" op de basisregels van economie, libertarisme en vrijemarkt?

 

Een reactie posten