Prof. Dr. Ir. Andre Oosterlinck sneed drie onderwerpen aan als geraamte voor zijn anderhalf uur durend expose, namelijk de kerntaken van een "moderne universiteit", de taken van een rector en de meerwaarde van de associatie K.U. Leuven. Oosterlinck begon met een geschiedkundige schets van het universitair onderwijs, van de Middeleeuwen over de Humboldtuniversiteit tot de recente Bologna-hervorming. Ook legde hij zeer vaak verbanden met de topuniversiteiten in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Volgens hem mogen we ons (nog) niet spiegelen aan de Amerikaanse universiteiten omdat die eeuwen op ons voor liggen. Hen inhalen zal nog decennia tijd en zeer veel inspanningen kosten. Ook het Belgische democratische onderwijssysteem leent zich niet echt tot Amerikaanse universitaire uitspattingen, hoewel Oosterlinck daarvoor wel enigszins voorstander scheen te zijn.
Volgens Oosterlinck heeft een universiteit twee taken, namelijk wetenschappelijk onderzoek en kennisoverdracht. Hij relativeerde ook de invloed van de overheid en de kerk in het bestuur van de Katholieke Universiteit Leuven. De clerus heeft door zijn radicale interne politiek nog maar 40% zeggenschap in de raad van bestuur, terwijl de overheid 0% zeggenschap heeft, ondanks de massale overheidssubsidiering. Een universiteit is in zijn ogen bijna een volwaardig bedrijf met externe revisoren, corporate governance en een transparante accountability. Een gedeeltelijke privatisering van het universitair onderwijs kon ook op zijn instemming rekenen, omdat de huidige overheidsgebonden financieringsmiddelen niet langer toereikend zijn om echt te kunnen concurreren met de andere buitenlandse topuniversiteiten.
Andre Oosterlinck is lid van de denktank Magna Carta, die de blauwdruk van de Bologna-hervorming uitgetekend heeft, en verdedigde dan ook zijn associatiepolitiek na Bologna en na het mislukken van de oprichting van de Universiteit Hasselt in 1991. Volgens hem moet de associatie bepaalde hoge scholen integreren in de bestaande universitaire faculteiten. Deze "academisering" is volgens Oosterlinck noodzakelijk om competitief te kunnen blijven. Hij gaf ons ook een zeker inzicht in de werking en de macht van het LRD (Leuven Research and Development) en viel de vaste benoeming in het (hoger) onderwijs aan. Hij hekelde de overdreven behoudsgezindheid van het merendeel van het professorenkorps en vond dat zij zo fundamentele broodnodige hervormingen tegenhielden, niet wetende welke desastreuze situaties daarvan misschien het gevolg zouden kunnen zijn.
Natuurlijk sprak Oosterlinck voor een openlijk liberaal gezind publiek en moeten we zijn lezing dan ook in die wetenschap met een korreltje zout nemen. Maar zelfs al kwam er maar een klein deel van zijn ideeen overeen met zijn echte persoonlijke mening, dan nog kunnen we enkel met pijn in het hart vaststellen dat de KUL een degelijke en vooruitziende liberaal als rector verloren heeft. We hebben het nooit geweten.
Dit verslag verscheen ook op de website van het LVSV Leuven.
Meer over deze oud-rector op www.kuleuven.be.
3 Reacties:
- At 16:07 Anoniem said...
-
Ik was erbij op die bewuste Blauwe Maandag en vond vooral de machtsspelletjes van Oosterlinck leuk om horen. Hij deed een stap opzij als rector, maar wel pas na alle macht geconcentreerd te hebben in de associatie waarvan hij voorzitter zou worden! Het rectoraat van de KUL vandaag is eigenlijk maar een lege functie. De macht resideert elders.
Hij zei ook na zijn discours "jullie zullen nu wel weten wat mijn (politieke) voorkeur is."
Zou het echt kunnen dat de grootste rector van de KUL een VLD'er geweest is ??? - At 19:34 Anoniem said...
-
Om een echte liberaal te zijn, zogezegd, heeft hij bitter weinig gedaan aan de studentenrechten in Tobbackograd. Is er ooit vanuit zijn rectoraat steun uitgegaan tegen de beleidsmaatregelen van Tobback in? Heeft hij ooit echt de kant van de studenten getrokken? Waar was hij met het voorgestelde sluitingsuur voor de cafe's?
Oosterlinck, een liberaal? Waar halen ze het toch. Eens tsjeef, altijd tsjeef, zeker aan een tsjevenunief. - At 13:21 Anoniem said...
-
Oosterlinck heeft het hoger onderwijs in Vlaanderen kapotgemaakt. Zijn associatiepolitiek is een flater geweest. Het KUL-diploma daalt aan (internationale) waarde.
Zijn liberale schmink komt ook wat laat. Na iemands carriere plots zeggen dat hij eigenlijk steeds zijn eigen ideologie genegeerd heeft, vind ik laag bij de grond van Oosterlinck. CVP'ers zijn nooit echt consistent, maar toch ...
En zijn studentenexplosie? Noem mij eens 1 topuniv in de wereld met bij benadering evenveel studenten als de associatie KUL? Ik zal jullie van opzoekingswerk sparen. Geen enkele! Topunivs hebben (zeer) kleine studentenaantallen. Een Bologna-monster als de KUL past er niet bij!