For our heritage and freedom ! Home | About | Contact | Vincent De Roeck | Liberty Quotes | The Free State | In Flanders Fields | Nova Libertas | Feeds |

Free Kareem !

Deze banner werd door de "Free Kareem Coalition" gemaakt naar aanleiding van de veroordeling van een Egyptische blogger.

Meer informatie over deze actie op www.freekareem.org.

2 Reacties:

At 14:18 Jules said...

Vincent en anderen, hieronder het persbericht van Jong VLD, LVSV en Jong SPIRIT over hun actie ter ondersteuning van Kareem. Gelieve dit ook verder te verspreiden!

Abdelkareem Nabil Soliman, een 22 jarige Egyptische blogger, werd op 6 november 2006 gearresteerd door de politie van Alexandria wegens kritische artikelen die hij op zijn blog publiceerde. Drie maand later werd hij veroordeeld tot 4 jaar cel: 3 jaar voor het beledigen van de Islam en 1 jaar voor het aanzetten tot gezagsondermijning.

Begin 2006 leerde de blogwereld Abdelkareem kennen als rechtenstudent die uit de universiteit van Al Ahzar werd gezet. Deze universiteit was het niet eens met enkele berichten op de blog van Abdelkareem. Hij bekritiseerde daarin de godsdienstige en autoritaire overmaat van de Egyptische overheid. Dit debat ging hij ook aan met enkele radicaal Islamitische professoren. Abdelkareem volharde en bleef zijn ideologische strijd voor vrouwenrechten, godsdienstvrijheid, vrijheid van onderwijs en tegen sektarisch geweld verder zetten. Hiervoor werd hij uiteindelijk gearresteerd en berecht. Vooral zijn aanklacht tegen het gebrek aan een strikte scheiding tussen kerk en staat was voor de Egyptische autoriteiten een brug te ver en een duidelijk signaal drong zich op. Hierbij werd Abdelkareem op 6 november gearresteerd en op 22 februari veroordeeld. Hiermee bewees de overheid dat de kritiek van Abdelkareem terecht was.

Deze zaak toont aan dat de strijd voor individuele vrijheden nog lang niet gestreden is. Conform de rechten van de mens, moet elk individu – los van de inhoud van zijn uitspraken – vrij zijn mening kunnen uiten en is religie een strikte privé zaak. Het is beangstigend vast te stellen dat in 2007 één van de belangrijkste landen uit de Arabische wereld nog steeds geen respect voor deze fundamentele vrijheden toont.

Daarom wordt nu vrijdag, 9 november, een jaar na de arrestatie van Abdelkareem, een internationale protestactie op touw gezet. In meer dan 14 steden wordt wereldwijd actie gevoerd. Op initiatief van Jong VLD en LVSV, willen in België Jong VLD, LVSV (het Liberaal Vlaams Studentenverbond), Jeunes MR, FEL (Fédération des Etudiants Libéraux), Jong SPIRIT en Amnesty International samen een duidelijk signaal aan de Egyptische regering sturen.

De protestactie zal vrijdag doorgaan om 12u aan de Egyptische ambassade (Rue de l’Uruguay 19, Brussel).

Wij roepen de Egyptische regering op zich te bezinnen over hun huidige opvatting ten aanzien van vrije meningsuiting, gelijkheid tussen man en vrouw en godsdienstvrijheid.

 
At 16:50 Anoniem said...

Oei Jong Spirit deed mee ... dan was het toch géén liberale actie ;-)

 

Een reactie posten