For our heritage and freedom ! Home | About | Contact | Vincent De Roeck | Liberty Quotes | The Free State | In Flanders Fields | Nova Libertas | Feeds |

Internauten zijn de échte hoeders van de democratie

Naast natuurlijk de eindeloze reeksen persoonlijke nonsensfilmpjes, zijn websites als YouTube, DailyMotion of GoogleVideo de laatste jaren ook uitgegroeid tot heuse maatschappijkritische platformen waar geïnteresseerde opiniemakers en -volgers steevast hun gading kunnen vinden tussen de massa’s statementverfilmingen, satirische komedies, politieke montages en kritische filmpjes. Vooral ten overstaande het reilen en zeilen op EU-niveau bieden dit soort online-filmarchieven een schat aan informatie, maar ook met betrekking tot buitenlandse politiek en internationale relaties valt er aardig wat bijeen te sprokkelen. Ik heb hier echter twee bedenkingen bij, zoals bloglezer A.Griffon onlangs ook al opmerkte. Hoe komt het toch dat onze traditionele media ziende blind blijven inzake het nochtans op peliculen vastgelegde EU-wanbeleid? En hoe verklaart men het latente gebrek aan Belgische of Nederlandse politieke montages op YouTube, DailyMotion en GoogleVideo, terwijl activisten uit alle andere landen wel gretig inspelen op deze nieuwe massacommunicatiemiddelen? Heeft het iets van doen met onze kleinburgerlijkheid? Onze technologische ongeïnteresseerdheid? Onze onvolwassen politieke cultuur? Of gewoon met onze schapenkuddementaliteit ten aanzien van de linkse leugens die de traditionele media ons door de strot rammen?

Dit commentaarstuk verscheen ook bij het Leuvense Liberaal Vlaams Studentenverbond en op de metablog In Flanders Fields. Het eerste filmpje vond ik terug in de wekelijkse nieuwsbrief van Nigel Farage en het tweede vond ik op de website van Nationalisme.info.

Meer Eurosceptische filmpjes op www.ukip.tv/independence-channel.

13 Reacties:

At 23:17 Vincent De Roeck said...

http://www.youtube.com/v/h8_G-mlKxTY&hl=en&fs=1

Als herinnering hoe het ooit was, en hoe het in november opnieuw had kunnen zijn, hadden we in de VS maar een échte libertarisch-conservatieve presidentskandidaat gehad… Nu is het kiezen tussen de cholera en de pest: tussen een uitgaven- en overheidsvergrotende centrumhavik en een uitgaven- en overheidsvergrotende zwartepantercommunist. Hoe is de VS toch zo kunnen afglijden? En dat in amper 18 jaar tijd.

 
At 23:18 Vincent De Roeck said...

http://www.youtube.com/v/bM2Ql3wOGcU&hl=en&fs=1
Hat tip: Ashley Mote MEP via zijn website

 
At 23:18 Vincent De Roeck said...

http://www.youtube.com/v/NPBHtjZmSpw&hl=en&fs=1

Dit fragment uit de maatschappijkritische televisieserie “South Park” werd ook getoond in de Michael Moore-film “Bowling for Columbine” en was voor mij zonder twijfel het beste stuk uit die fictiedocumentaire. De rest was gewoon plaatsvervangende schaamte. Idem trouwens voor zijn twee latere verfilmingen “Fahrenheit 9/11” en “Sicko”, die over de ganse lijn zelfs nog meer de draak staken met de werkelijkheid.

 
At 00:44 Anoniem said...

Vincent, ik vrees dat al je vragen in feite rhetorische zijn...

 
At 11:50 Johan Terwilghen said...

McCain is helemaal geen "havik" en de laatste maanden klinkt hij verdacht "rechts" en minder "centrist": hij verdedigt consequent de vrije markt, wil de federale overheid verkleinen en laat geluiden horen die positief zijn voor de states' rights. En daarbij: ik vrees links meer dan rechts, en socialisme meer dan interventionisme, dus voor mijn part mag McCain in november winnen, al zal het niet met volle goesting zijn!

 
At 16:37 Thomas said...

Vincent, of je het nu graag hoort of niet, maar de films van Michael Moore zijn pareltjes. Natuurlijk verkondigt hij een boodschap die personen als jij niet graag horen, en natuurlijk veralgemeent hij vaak tot het absurde, zoals de naïeve voorstelling dat de inwoners van Toronto hun deuren niet zouden afsluiten. Ook zijn cijfermateriaal is vaak onduidelijk, want de WSJ stelde twee jaar geleden dat de moordratio in België twee keer die van de VS zou bedragen en dat Brussel meer moorden per hoofd zou hebben dan welke Amerikaanse grootstad ook. Maar globaal genomen, vind ik zijn docu's best genietbaar.

 
At 15:28 hoeiboei said...
Deze reactie is verwijderd door de auteur.  
At 13:49 Anoniem said...

@ Vincent
Is dit een halfafgewerkt artikel dat je ietwat voorbarig hebt gepost?
Ik vind immers niets terug met betrekking tot het bloggerfenomeen. Nochtans verwijs je daar in je titel naar toe.
Trouwens Vlamingen en Nederlanders bloggen wel degelijk. Onder andere deze website is hiervan een levend bewijs. Hoe rijm je dit met onze kleinburgerlijkheid of schapenkuddementaliteit?

Belgica Dividenda Est

 
At 21:52 Anoniem said...

Te veel en te snel schrijven maakt geen goede indruk Vincent. Laat dat aan de gazetten. Wacht tot je iets interessant te vertellen hebt, wacht daarna nog even, herlees, en post!

 
At 23:06 Anoniem said...

meer en meer vervangt de blog en de chat het vroegere tooggesprek. Zelf ben ik een tooghanger, maar ik moet toegeven dat op de blog meer wordt geredeneerd en onderbouwd dan aan de toog.Maar ik denk dat het blogleven in Vlaanderen politiek niet meer voorstelt dan het caféleven. Voor mij blijft het een uitlaatklep, een tijdspassering meer niet. Ik heb nooit mijn politieke stellingname gewijzigd op grond van een cafégesprek of een blog....wel door het lezen van boeken. Het blijft allemaal teveel bij het lozen van opinies, lust-onlustgevoelens, echte impact heeft het op mij niet. maar succes!

 
At 23:07 Marc Huybrechts (op IFF) said...

@ Vincent

Het is waar dat er hier een zekere 'disconnect' is tussen de tekst en de gepresenteerde videootjes. Niettemin vind ik die videootjes wel de moeite waard. Die van Sarkozy is echt grappig, en die van Putin is niet alleen grappig maar ook sinister.

Zeg maar tegen de kritikasters dat ze zelf eerst iets 'beter' zouden moeten produceren alvorens goedkope kritiek te leveren.

 
At 23:10 Vincent De Roeck said...

@ eerste drie anoniemen

Ik heb deze blogpost inderdaad raprap geschreven, maar je moet de tekst beschouwen in het licht van de YouTube-filmpjes die ik op deze blog al maanden plaats, en niet enkel gelinkt aan de twee voorbeeldfilmpjes in deze post. Het punt dat ik wou maken, staat gewoon in de titel van het stuk, en de inleidende paragraaf is meer een persoonlijke vragenreeks dan een écht artikel.

 
At 00:42 Anoniem said...

@ Vincent

Bedankt voor je antwoord.

Belgica Dividenda Est

 

Een reactie posten